2024-07-27
呢日早餐食得太豐富,到lunchtime都未算好餓,於是買啲輕食一家share快速解決就算,見呢邊開左Soy mart,趁機會試試先。超煙韌豆花大碗裝住珍珠、芋圓同小丸子,上面淋上左一層奶蓋。質感方面,珍珠Q彈香甜,芋圓綿密富嚼勁,小丸子都Q軟,加左奶蓋,豆花入口感覺比一般豆花更重奶味,成個組合都幾夾,份量都好足料。豆花用扭蓋式既外賣兜裝住,食完個兜可以帶返屋企洗乾淨循環再用。十勝紅豆豆乳用料十足,近半樽都係紅豆,豆乳飲落豆味濃郁,亦唔會太甜膩,口感亦都相當濃厚,唔記得問店員可唔可以調整甜度,如果少甜啲更好👍不過個人比較鍾意加冰飲,可以更加清涼爽口。狂人粢飯熱辣煙韌既糯米飯包住乍菜、肉鬆同油炸鬼,係傳統既配搭。乍菜清脆爽口,油炸鬼超級脆,食到最尾油炸鬼都仲係保持到勁脆,好特別。始終係傳統口味,呢個配搭好夾,粢飯包得夠紮實,食落唔會散開👍
超煙韌豆花
十勝紅豆豆乳