2022-01-24
錦麗好耐冇食過越南粉,行開德福,咁就去錦麗食個午餐。疫情下,商場真係少咗好多人,平時呢個時間應該有排排隊,但今日去到即刻有位,仲要唔爆場。咁我地同朋友點咗以下幾款錦麗生熟牛肉河/金邊粉錦麗綜合湯河越南小食拼盤幾隻粉都係用同一隻湯底,湯底有牛味,不過湯頭都有味精,食完有少少口乾。 配料有葱,洋蔥同埋芽菜。洋葱係比較生果種,帶少少辛辣感,但芽菜太少,食完成碗粉都唔覺有食過咁。。。河粉同金邊粉份量適中,不過男仔就未必夠食,女仔就應該啱啱好。生牛肉上枱仲有少少粉紅色,食落不過不失,唔會太鞋,但就唔期望佢會滑。另一種牛係牛腩黎,呢個就真係又韌又鞋口,唔會咬得香,直接放入口到咬就算。牛丸有少少筋係入面,反而最好食。河粉金邊粉都算滑,粗幼都適中,幾好食。最後越南小食拼盤,有蔗蝦,豬扒,炸春卷,炸雞槌。40蚊有咁多野算幾抵食,春卷幾香脆,入面有蝦有粉絲,炸得幾香口。 其他野就不過不失,見完粉唔夠飽都可以叫返個。
咁我地同朋友點咗以下幾款
錦麗生熟牛肉河/金邊粉