2019-04-03
在灣仔運動場附近做義務工作,到了食晏時間四處逛逛看一下有什麼好東西吃,跟同事們一起商議原定打算是往附近酒樓午餐,但路過一間韓國料理店,看餐牌的畫像又很吸引,於是建議改為吃韓國料理。幸好附近是商業區而當天是假日,因此餐廳可以馬上安排座位給我們。餐廳形式有點像快餐店,要在櫃臺先下單點菜及付款,然後乖乖坐回原位等職員準備好食物後便送餐來。等了接近7-8分鐘左右的時間,看似熱辣辣的食物便送到來我面前了,單單是食物的賣相,已經令我由一點點肚餓變成很肚餓了。我點的餐是牛仔骨套餐,包括有四小格嘅韓或前菜(當中包括:韓式泡菜、黑豆、兩片瓜及滷水蛋一隻)、一碟有四塊的牛仔骨、一小碟韓國炒粉絲、一碗白飯以及一碗湯。當套餐送到我面前嘅時候都幾驚喜,因為望落份量都好多,一向眼闊肚窄嘅我已經覺得自己會食唔哂,就由最想食嘅野開始食先(平時會係將最好味嘅野留到最尾先食),所以一開始就食咗件牛仔骨先。一啖咬落去覺得個口感比平時食開嘅淋D(其實有食開牛仔骨嘅人都會知道中間嗰條筋係好難咬出嚟);跟住就到粉絲,優勝之處係唔會炒到好油;而一向唔鍾意食飯嘅我都覺得D珍珠咪好滑。但以一個無錢收嘅義工黎講,食咗$92蚊嘅一個Lun
但以一個無錢收嘅義工黎講,食咗$92蚊嘅一個Lunch,好飲有點貴。