2014-12-03
幾年前係灣仔天橋番工, 就俾V8的便宜吸引, 果陣時好似23-25蚊有埋湯(冇記錯好似有湯?)但最記得D焗野係好食之後轉地點番工, 估唔到V8有分店, 第一時間就梗係仆到去食, 但加價lu, 都要3字頭埋單 V8的賣點係早餐; 三文治 10蚊搞掂, 但我無緣食, 因為我唔同人排隊搶麵包 =v=食個下午茶, 餐單好似轉左,因太耐冇食所以唔記得星期一叫左個葡汁雞意, 焗既(佢張餐單咩都係焗, 如果有飯盒相信會好D)一食, 久違的果種雞肉味番黎... 好有雞肉味 (廢話), 但有雞肉的質感, 唔似附近茶記的凍屍雞冇雞味, 而起晒骨, 冇咩皮果下先正, 意粉就唔會太過意粉味 (即係果種麵粉味cover晒D葡汁同雞味), 唔錯唯一不足係冇咩葡汁, 冇汁係唔得架不過都唔緊要, 可能食飯時間人多所以冇咩質素, 可諒解小弟鐘意飲奶茶, 暫時得維他紙包奶茶同張學友奶茶先俾到真正的奶茶味俾我, 但V8的奶茶如果30幾蚊貨仔黎講都可以話係上品, 唔會太苦, 唔會太甜, 黑白分明 , 食完, 好滿足, 因幾年前的味道再有機會品嘗到人生在世幾廿年命, 係某一個地方番工, 轉工後就好難搵番以前常食果間的味道 (好
食個下午茶, 餐單好似轉左,因太耐冇食所以唔記得
唯一不足係冇咩葡汁, 冇汁係唔得架
不過都唔緊要, 可能食飯時間人多所以冇咩質素, 可諒解
黎講都可以話係上品, 唔會太苦, 唔會太甜, 黑白分明 ,
食完, 好滿足, 因幾年前的味道再有機會品嘗到
人生在世幾廿年命, 係某一個地方番工, 轉工後就好難搵番以前常食果間的味道 (好比轉工或唔撈時就唔會再撞番以前的同事一樣), 因一來唔會咁on居放假專登去果個地方食, 二來人地分分鐘唔做六,日生意
所以可以食番幾年前的野可以話係一種恩賜(起碼我已食唔番以前觀塘番工果間鋪頭23蚊的白汁吞拿魚意粉), 仲要咁邪開正係新公司樓下 ,可以話係上天賜予的緣份(又唔見開係北角?)
希望呢間鋪可以長做! 加油!