2021-04-18 1145 views
「水手」以前叫「大力水手快餐店」,據了解因為版權問題後來改名叫「水手快餐店」,直到現時招牌寫住「水手有限公司(快餐店)」。但食物、裝潢仍然係維持傳統港式快餐店風格,先去收銀處俾現金,再行去counter等攞食物。間嘢我幾年前食過,最近咁啱要去石硤尾邨,於是就嚟食下。鐵板牛肉炒麵塊鐵板夠熱,份量十足,牛肉份量亦唔少。以往呢份餐喺連鎖快餐店都幾普遍,但係而家已經買少見少。整體幾開胃,亦夠飽肚。大力水手飯,一開始喺牆上面個餐牌見到咁嘅名都唔知係乜嘢食物,咁就叫嚟試下。之後先發現原來係「太陽蛋雜扒飯」,亦都襯托「大力」嘅名稱,飯嘅份量十足,如果胃口細嘅話可以考慮叫少飯。黑椒汁係傳統茶餐廳味道,豬扒、雞扒都唔失禮,有嚼口。
鐵板牛肉炒麵
大力水手飯

2021-03-13
$50 (Lunch)
鐵板牛肉炒麵
大力水手飯