2024-06-11 3489 views
餐廳有兩層,舊式小店,難得搵到出面少有嘅菜式,有啲驚喜,今晚6人,食到捧住個肚走,人均消費都只係$200有找,雖然整體味道偏濃、鹹,但真心抵食。本身想叫脆皮雞,當晚冇貨,原來啲雞係要自然風乾,天氣潮濕就冇得食啦。於是叫咗京都骨,有啲驚喜,洋蔥好食,個豬骨醃得好入味,醃料嘅味道同出面唔同,都好大嚿吓,仲以為一碟細細,份量係估唔到嘅大炸九肚魚,魚肉好滑。粉漿好脆口,不過都幾鹹吓,忍唔住要飲可樂沖下口呢個蝴蝶腩煲,中size, 咁大煲都係二百幾蚊!出面好少有豬腩食,呢個豬腩又腍身,筋位有咬口,唔肥膩,煲底有蘿蔔片,再加埋個胡椒湯底,係牛腩煲嘅豬版本,咁大個女第一次食,蝴蝶腩原來是咁的。芥末牛柳粒,青瓜吸晒啲肉味,幾脆幾好食。牛柳係夠嫩,大排檔風味。見到差唔多台台都叫嘅蠔爽,我哋都有叫返碟。啲蠔一粒粒,好多蠔呀,係不惜工本嘅好多,蠔迷大滿足系列。鍾意食清淡嘅我都係嗰句,幾鹹吓呢個堅係雜菜粉絲煲,清一色青菜加粉絲,絕無其他蝦米冬菇嘅配料。估唔到出奇地好食,啲青菜好似有豬油炒過嘅香氣,但又唔會有油,清清地。青菜真係好夠嫩,冇渣菜。雜菜煲上嘅時候全台人已經飽咁滯,最後都清晒。係我食過最好味嘅雜菜煲,

呢個堅係雜菜粉絲煲,清一色青菜加粉絲,絕無其他蝦米冬菇嘅配料。估唔到出奇地好食,啲青菜好似有豬油炒過嘅香氣,但又唔會有油,清清地。青菜真係好夠嫩,冇渣菜。雜菜煲上嘅時候全台人已經飽咁滯,最後都清晒。係我食過最好味嘅雜菜煲,估唔到清心寡欲嘅雜菜煲咁好食,係今晚我最鍾意嘅第一名。

豉油王炒麵,估唔到係用粗嘅雲吞麵底炒嘅豬油渣炒麵,好香噴噴,完全搶晒豉油味。但係都幾油膩下。其實叫佢做豬油渣炒麵更貼切

今晚帶返個胃空間有限,希望下次再嚟食潮陽來不及、涼拌花甲、鵝腸。

2024-06-09
$180 (Dinner)
  • 粉絲雜菜煲
  • 蝴蝶腩煲