2014-02-27
3月23日, 佐敦有味食肆林立, 當中有間好耐之前已經睇過雜誌介紹, 除咗主打港式牛扒出名之外仲有一室懷舊裝修都好吸引我地去試試!::: 黑椒鑊仔牛柳 ::: $78餐包係好傳統好港式嗰隻牛油餐包, 包身微嫩, 極度軟淋, 搽牛油或點湯吃都好味!不外乎係紅湯同白湯之間揀, 白湯都只係普通嘅忌廉湯, 冇加到咩粟米雞絲蘑菇咁, 顯得個湯有d齋. 雖然湯身都算杰, 不過味道有少少淡, 加咗面頭嗰d唔知係咪牛油咁嘅野都唔飲得出有咩唔同...鑊仔牛柳質地確係淋, 但係唔太自然, 似有用鬆肉粉... 好彩牛味都喺度, 帶有少少筋都有番d咬口~ 黑椒汁唔駛講都知係傳統港式黑椒汁, 辣辣地幾開胃, 撈埋個意粉食唔錯, 幸運地個意粉都唔會煮到一pat野, 唔錯~::: 蒜茸羊扒拼牛柳 ::: $78餐湯要了羅宋湯, 用上傳統西餐啡邊湯碗盛載, 風味十足. 估佢唔到湯料都幾足, 成碗都係椰菜紅蘿蔔同西芹等材料, 味道甜中帶酸, 茄味濃郁, 著實不錯. 起碼比白湯好~蒜茸羊扒拼牛柳唔係用鐵板上實在係有d失色... 望落主菜份量亦唔算多. 羊扒用上羊架, 唔算大件但都幾厚肉, 應該都落咗唔少鬆肉粉所以肉質好軟
::: 黑椒鑊仔牛柳 ::: $78
蒜茸羊扒拼牛柳唔係用鐵板上實在係有d失色... 望落主菜份量亦唔算多. 羊扒用上羊架, 唔算大件但都幾厚肉, 應該都落咗唔少鬆肉粉所以肉質好軟, 喺濃濃嘅蒜茸汁下都仍然食到些少羊味, 但臊味就無晒. 牛柳好細塊, 同羊扒一樣肉質偏軟, 但軟淋得嚟都不失牛味~ 配菜薯條就爭d, d青瓜蘿蔔條淨係淥熟無味, 薯條就有d淋唔夠鮮炸, 只屬僅僅合格.
跟餐要了凍檸茶少甜少冰. 餐飲隻杯都幾細隻, 加上我呢個少甜少冰可能要求略高, 搞到水吧沖得麻麻地...