2018-08-19
呢日同家人去到黃埔行街,想同家人食啲特色懷舊菜式, 於是決定同家人喺度食晚飯。堂食優惠可以揀堂剪乳豬、超值孖寶 ,或者海鮮五層塔, 呢啲精選菜式最抵食。醃製酸蘿蔔酸甜比例剛剛好,又爽脆又入味,酸酸甜甜好開胃,出面啲餐廳已經好少食到,唔錯! 我哋揀咗堂剪乳豬, 四個人可以要半隻,乳豬外皮燒得香脆,食落啖啖肉 雖然冇咩脂肪,但肉質嫩滑入味,真係超抵食呀! 因為我哋想試啲特色菜,所以其他菜式主要叫返啲順德特色小菜。馳名順德桂魚卷好大份,魚肉炒得鮮嫩,每件魚卷中間夾有筍絲、冬菇絲,或者金華火腿絲,真係好考功夫, 食完令人好回味! 順德小炒王香口惹味,唔單只有蝦乾、仲有土魷絲,所以零舍惹味香口,配埋爽脆香口嘅韭菜花,仲有香脆嘅腰果,送飯送酒一流。大良野雞卷係順德名菜,香港好少地方有得食,我 都係第一次試,食落好得意,外皮鬆脆充滿油香,中間有層肥肉,夾住啲臘肉一齊炸,呢碟餸好香口, 每人食兩三件剛剛好。西米焗布甸好少酒樓有得食,都係一啲老牌酒樓先有得食,我哋當然 一定要啦! 西米布甸唔會好甜,中間夾有蓮蓉餡,西米煮得煙韌,布甸面頭焗到焦焦地 真係好懷念好美味,整得好好食,正! 最後酒樓送咗啲橙畀
因為我哋想試啲特色菜,所以其他菜式主要叫返啲順德特色小菜。
最後酒樓送咗啲橙畀我哋食,呢餐真係好滿足,家人都食得好高興, 性價比又高,下次行開附近,都會考慮過嚟食飯呀!