2012-04-19 4 views
小女子一向冇寫開食評的習慣, 但今次卻不寫不能下嚥我當天的不快!先說服務態度, 我完全唔可以想像香港有如此「大牌」、無禮的食肆,店中僅有一位年約廿多歲的較男性化的女服務員下單,未坐低就話「冇蝦冇花生(粥)」,然後不斷重複呢句說話,好似數白欖咁,態度已令人感到古怪,不過我本著來這來嘗試的目的,初初以為她好心,怕顧客聽唔到,不以為已。我們叫了一個腸粉及一個菜乾粥,待我們下單後,那位女服務員話腸粉要等15分鐘,因為人多,要等耐D,我話唔緊要,心想如果個個話好吃,等下有乜所謂。等了十分鐘,粥先來,我滿心期待,因為鴨腎菜乾豬骨粥,應該好咸香,好好味,點知一D味都冇,好似白粥水咁,淡而無味,連菜乾和鴨腎應有的香味都冇,而且成碗粥,找不到一個鴨腎,D鴨腎好似用攪拌機攪到爛晒咁,已無跡可尋,但呢碗野值17元,頓時已覺得呢間店名過其實,過譽了!都唔緊要,就當我呢個小女子食野刁鑽,咁我咪繼續等個腸粉,真係等了又等,等了又等,等左25分鐘,腸粉都未來,我就找那位女服務員詢問,自問小女子都有禮貌,問:等了腸粉很久了,可否幫我催催?點知女服務員好冇禮貌話:我話起碼要等半個鐘啦!我好愕然:下!之前你下單時話等約1

都唔緊要,就當我呢個小女子食野刁鑽,咁我咪繼續等個腸粉,真係等了又等,等了又等,等左25分鐘,腸粉都未來,我就找那位女服務員詢問,自問小女子都有禮貌,問:等了腸粉很久了,可否幫我催催?點知女服務員好冇禮貌話:我話起碼要等半個鐘啦!我好愕然:下!之前你下單時話等約15分鐘喎...點知女服務員話:我冇!我肯定冇!我從來都冇話過!(但我同老公在下單時都聽到!)都唔緊要,就當我地四隻耳仔都聽錯,但最嬲係個女服務員繼續講:你要我催,得!不過廚房越催越慢喎,你要唔要試下呀!

我聽完之後,嬲到想鬧返佢,但我免得在人群面前有失身份,於是我和老公都拿起行裝話:咁我唔要啦,剩係計碗粥錢!然後女服務員好似唔相信顧客會唔等個招牌腸粉,一路眼超超望住我地,一路同我地埋單!
坦白說,要講到食宵夜,香港大把地方有,要食呢D中式粥腸粉,有風味有特色的又肯搏,大有店在,都唔止一間,總之咁既服務態度和食物質素,我係唔會再幫襯!

2012-04-07
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)