2023-01-26
喺太古坊返工,平日中午食飯時間經過唔算多人等,今日天氣凍,想食湯粉面,便相約友人首次嘗試這餐廳!當日黎到大概12點45分左右,喺門口等咗10分鐘左右就入得。我哋安排到坐最入嘅兩人位,地方淺窄,有啲迫!睇吓餐牌有套餐,又有單叫。套餐包一碗麵,一個小食,以及一杯飲品,因為驚食唔晒,所以冇嗌套餐。友人介紹呢間餐廳出名,食蝦湯麵,因此我就點了一個蝦肉魚片摻摻面。下單需要QR code,本人不是太喜歡用code下單,對於年長一輩可能更太方便!過了10分鐘,碗麵嚟到,聞落唔係太香,湯底比想像中清淡,先飲一啖湯,湯底唔太鮮甜,味唔算濃,適合姥姥🤣再食一粒蝦肉,同我想像中的口感差天共地!🫣本來以為蝦肉爽口彈牙,點知鞋過沙紙!直程好似蝦干!又乾又鞋又靭嘅質感!佢應該係將啲蝦煲湯,覺得唔好嘥,再放返係碗麵度,俾人有真材實料嘅感覺!不過大佬呀,鞋到咁,真係唔放好過放,我寧願行返幾粒急凍蝦仁落去好過!仲要收我$64!太唔值啦!反而魚片彈牙爽口,一碗有四片!係有應有嘅份量!至於摻摻面,夾雜油面同米粉,米粉爽口但唔算太滑,油面還可以,冇乜特別,正正常常!服務方便,因為冇服務,所以無+1!整體嚟講,如果要食麵嘅真係
我哋安排到坐最入嘅兩人位,地方淺窄,有啲迫!
再食一粒蝦肉,同我想像中的口感差天共地!🫣
仲要收我$64!太唔值啦!
反而魚片彈牙爽口,一碗有四片!係有應有嘅份量!
服務方便,因為冇服務,所以無+1!
整體嚟講,如果要食麵嘅真係唔使幫襯!如果為湯底而來,都可以試一次,不過一次就夠!3/10分