2019-08-08
今日去咗一間性價比超高嘅平民創意點心茶餐廳 所有嘢食都勁高質 價錢非常合理 4個人飽到上心口每個人都只不過係around$80🐠特別推薦佢啲炸物 全部都係新鮮熱辣辣炸出嚟 所有脆皮都好鬆化好好味😆👍👍●升哥蝦餃王($30)●前幾日飲茶嘅時候先諗起自己成世人冇食過十分驚艷嘅蝦餃不今日終於畀我搵到喇👅😆😍皮薄而有彈性 仲會有少少q彈嘅口感 加上蝦嘅份量非常慷慨 好爽好彈 唔會好似平時啲蝦餃嘅蝦霉又淋 皮有乾錚錚咁 不知所謂🐷🐷🐷●紫薯流心球($28)●外層紫薯炸得好鬆化 唔會有油益味 入面包住鹹蛋黃流心 流心餡調較得好好 咸蛋黃嘅咸香好出 🐷🐷🐷●西紅柚春卷($24)●好有創意嘅點心! 春捲入面包住新鮮嘅番茄😂酸酸甜甜嘅味道中和咗春捲嘅油膩感佢個春捲皮真係世界級正😆😍😍👅好似我上個post話齋 佢所有炸物都係新鮮熱辣辣炸出嚟就算擺咗一陣先食 都係好脆口!推薦!!!🐷🐷🐷●泰式炸蟹鉗($18/隻)●我最鍾意最鍾意嘅是日精選!!😆😍鐘意到要同細佬爭食LOL!外層蝦膠好厚好彈牙 包住真材實料嘅蟹鉗 我人生第一次食到有一絲一絲新鮮蟹肉嘅蟹鉗!!😋😍😍😍平時坊間所有酒樓都係用雪藏蟹肉 毫無誠意 比起
●升哥蝦餃王($30)●
●紫薯流心球($28)●
●西紅柚春卷($24)●
就算擺咗一陣先食 都係好脆口!推薦!!!
●泰式炸蟹鉗($18/隻)●
我最鍾意最鍾意嘅是日精選!!😆😍鐘意到要同細佬爭食LOL!外層蝦膠好厚好彈牙 包住真材實料嘅蟹鉗 我人生第一次食到有一絲一絲新鮮蟹肉嘅蟹鉗!!😋😍😍😍平時坊間所有酒樓都係用雪藏蟹肉 毫無誠意 比起美心皇宮嗰啲垃圾 有過之而無不及 抵到爛
●天鵝鳳梨酥($15)●
造型非常之搶眼 出面嘅炸酥皮做得非常之好好鬆化
●別有洞天脆皮腸($35)●
呢個係我是日number 2 favourite!!!😍😍😍外層腸粉包住一層越南春捲嘅脆皮 再包住啲蝦膠口感有軟有硬 真係非常之有趣 蝦膠加左芫茜 所以食多幾嚿都唔會覺得好漏 我自己KO咗半碟😅😅😅
●法式芝士鮮竹卷($28)●
這個小編的弟弟很愛!😂😂佢話芝士迷必點 LOL 原來芝士汁遇上鮮竹卷係有趣嘅味道
芝士汁調教得好好 有芝士味之餘很輕盈👍👍配上油炸嘅鮮竹卷會令到個味道rich咗 而唔係加重食客嘅負擔👅 我細佬直頭用埋啲芝士汁嚟撈飯添~~~痴線😂
●春蛋燒賣($24)●
一個買少見少嘅味道~ 每次見到鵪鶉蛋燒賣都 一定會揀😍估唔到呢間主打創意點心嘅餐廳都會有懷舊嘅春旦燒賣喎 可能走懷舊路線都係另一種創意😂😂😂
●小鮮肉小籠包($24)●
呢個又係小籠包迷必試波波嘅外皮包住好多湯汁一啲湯爆曬出嚟啲肉質你得非常之鮮甜唔會係嗰啲勁油膩嘅肉汁~「咕嚕一聲 滑落喉嚨真係好舒服😍
●籠仔馬蹄章魚肉餅飯($37)●
肉餅控表示好興奮!肉餅好有咬口 唔會太死實實或者太鬆軟 恰到好處😍👅而且馬蹄同埋章魚份量好大方!爽脆嘅馬蹄夾埋軟綿嘅肉餅 真係天衣無縫😍👅用埋荷葉蒸~ 令成個飯有淡淡嘅荷葉味 味道再次level up😆😆 呢個必叫!真心好食😆😆😍😍 我食完咁多點心之後仲可以自己ko到四分之三籠 可想而知幾好食!!!
●椰汁千層糕 ($18)●
算係比較懷舊嘅點心款式~~
咁大個女都係第一次食咋😂😂
椰汁味好香濃 口感好q彈㗎喎