2022-02-08
新年本身想約朋友食新年飯,點知就禁咗堂食,唯有約早啲食個「早晚餐」。森戶分店有好多間,今次就去咗牛頭角分店,都幾近地鐵站。我地去到已經四點幾,睇睇餐牌發現餐廳做緊抗疫優惠,竟然Omakase「戶」同「山」堂食同外賣自取第二位都有半價。另外12至6點單點都可以有9折。我地最後都係決定食lunch set,套餐會跟埋麵豉湯同茶碗蒸。我地就揀咗一丼飯一壽司拼盤。特上北海丼 ( 吞拿魚 , 油甘魚 , 帶子 , 海膽 , 牡丹蝦 , 三文魚籽 , 三文魚 ) 超級豐富嘅海鮮丼,有成八種刺身!呑拿魚係拖羅位,非常肥美,油脂感十足。海膽新鮮creamy,無腥味。帶子都好厚切,夠鮮甜!份量好十足,二百蚊唔使都幾扺食。壽司拼盤(吞拿魚腩, 帆立貝, 三文魚, 油甘魚, 金線鯛, 池魚, 真鯛, 甜蝦, 蔥吞拿魚腩, 三文魚籽 ) 拼盤總共有十件壽司,師傅手勢都好好,每件都握得好靚。估唔到會有金線鯛同真鯛呢兩種鯛魚,味道好鮮。另外仲有蔥呑拿鮮同三文魚籽都係我最鍾意嘅肥美之選。配埋嘅茶碗蒸都好滑,適合清清味蕾。我地另外仲加上幾串串燒串燒雞腎、雞翼、五花腩串、牛舌燒得好有火口,外面燒得脆口,內裏又唔會乾身。
配埋嘅茶碗蒸都好滑,適合清清味蕾。
我地另外仲加上幾串串燒
串燒雞腎、雞翼、五花腩串、牛舌
燒得好有火口,外面燒得脆口,內裏又唔會乾身。推介牛舌,厚切爽口,牛味濃!
走嘅時候見到18:00後外賣自取都有85折,岩哂附近想食晚餐嘅人,性價比夠哂高