2023-05-08 490 views
話說今日紅雨,真係去邊都冇心情,喺屋企瞓完個晏覺之後,起身竟然見到冇乜雨,於是出咗去行咗個圈,high tea之後買咗啲外賣返屋企食今次嚟到上環一間台灣小店,見到張餐牌已經開心到不得了,款式選擇好多!我揀咗兩款主食同幾款小食返屋企慢慢試📍麻辣牛肉刀削麵一定要讚吓呢一個嘅刀削麵!麵嘅質地爽口彈牙,而且麻辣牛肉嘅湯底勁香勁好食!完全係地道台灣牛肉麵嘅味道啊!強力推薦!牛肉非常淋,但淋得來又會有口感,成個配搭好正!📍雞脾肉肉燥飯雞髀肉非常嫩滑,加上肉燥嘅味道,不知不覺間就可以食晒成個飯!而且雞髀肉好Juicy,肉燥飯都係好正宗嘅台灣肉燥飯嘅味道!📍玉米起司蛋餅強力推薦一款小食!蛋餅加上芝士同粟米,口感勁好!而且再加上醬汁,係我最愛既味道!📍台式水煎香腸餐廳有比埋蒜泥比客人自行沾上,香腸係正宗既台灣香腸,彈牙好食!喜歡蒜味既沾上蒜泥,味道更提升唔少呢📍滷味拼盤台式嘅滷味,我每款都好喜歡,所以揀咗呢個拼盤,有我最愛嘅百頁豆腐,花枝丸,貢丸,滷蛋,雞腿肉,每款都滷得好入味,但唔會過咸,味道剛剛好👍🏻而且烹調時間都控制得,唔會令食物over cook 而變鞋,讚呀👍🏻📍鹽酥雞我成日都試唔同地方既鹽酥

📍麻辣牛肉刀削麵

📍雞脾肉肉燥飯

📍玉米起司蛋餅

📍台式水煎香腸

📍滷味拼盤

📍鹽酥雞
我成日都試唔同地方既鹽酥雞,餐廳嘅鹽酥雞揸得好香脆,而且鹽酥雞嘅味道都調配得好好,即使外賣返屋企食都仲可以好脆👍🏻

📍椒鹽花枝丸
以前去咗台灣旅行,成日都食花枝丸,今次見到就梗係唔會放過啦!花枝丸一分為二,方便客人食用,而且椒鹽味道都好足夠,加上椒鹽味令花枝丸嘅味道惹味😍

除咗主食同小食之外,仲有唔少既台式手調飲品同甜品,今次太豐富啦,下次再黎一定要試👍🏻
2023-05-07
Type of Meal