2021-06-16
今次來到荃灣千色匯附近開會,開完會後剛好下班時間6點半左右,就跟同事去了Pokka Cafe 食晚飯, 順便relax一下。很久沒吃鐵板牛扒,我們看到期間限定來自紐西蘭的西冷牛扒200g $86 及肉眼牛扒200g $89,非常吸引。加上$39或$49可配搭成套餐, 套餐組合有白飯或意粉及邪惡芝士薯條選擇, 還有小食及飲品,價錢相當合理。我們分別order了兩個套餐加套餐B,一個是紐西蘭的西冷牛扒及肉眼牛扒, 牛扒只是三成熟,牛扒放在鐵板上,熟度由自己控制, 再有三種醬汁黑椒、蒜蓉及燒汁任由你配搭。西冷牛扒配燒汁, 質地豐厚,入口也肉汁滿滿, 點上燒汁更增滋味。肉眼牛扒配黑椒汁,肉質緩嫩腍,口感豐富,加上黑椒汁很惹味。小食必點邪惡芝士薯條,脆香又薯味,加埋芝士勁正。 泡菜及溫泉蛋就比較一般, 正正常常不過不失。飲品方面, 凍滴咖啡必選iteam,簡直冇得輸。另一杯凍菠蘿荔枝鮮果茶, 菠蘿味及荔枝味特別濃郁,女士們大愛。
肉眼牛扒配黑椒汁,肉質緩嫩腍,口感豐富,加上黑椒汁很惹味。