2022-09-27
☆ 𝙎𝙤𝙡é九龍灣宏照道38號Megabox5樓3-4及9號舖點餐後店員推住餐車過黎,奉上檸檬同新鮮番茄,之後倒左橄欖油、黑醋、海鹽,然後教我地根據自己鍾意嘅酸度加檸檬汁,然後點番茄食,開胃又可以清下味蕾。Btw店員話會定期轉,可能下次黎就已經唔同。✦ EXCLUSIVE SET DINNER MENU FOR TWO∇ STARTERS• 巴約納煙火腿咸度剛好,油脂潤滑。• 薄切吞拿肉質鮮嫩,表面輕輕燒一燒,配上黑椒,唔錯呀。• 檸檬蜂蜜烤甜薯爽口帶酸甜味,有趣。• 薄切帶子帶子嫩滑,配上魚子略帶咸香,開胃。∇ SOUP• 是日精選湯 當日係大蒜薯蓉湯,薯味濃,暖胃一流。• 經典法式洋蔥湯經典必有嘅法包同芝士,麵包完全吸晒湯嘅味道,好香濃嘅洋蔥味,仲要配上大量洋蔥絲,棒!∇ MAIN COURSE• 菠菜蘑菇烤鱈魚魚質鮮嫩,特別鍾意個汁,一齊食起黎更加鮮味,同埋我本身好鍾意食菜,佢跟埋嘅菠菜蘑菇都好好食。• 油封烤鴨配法式雜茶薯角伴香橙醬呢個油封烤鴨好吃得過分呀!表皮香脆,肉質嫩滑,輕輕用刀叉一撕已經可以分開,回味無窮。特別一提配菜都相當加分。✦ 藍莓千層酥店員話呢個甜品係handm
☆ 𝙎𝙤𝙡é
九龍灣宏照道38號Megabox5樓3-4及9號舖
Btw店員話會定期轉,可能下次黎就已經唔同。
∇ STARTERS
• 巴約納煙火腿
咸度剛好,油脂潤滑。
• 薄切吞拿
肉質鮮嫩,表面輕輕燒一燒,配上黑椒,唔錯呀。
• 檸檬蜂蜜烤甜薯
爽口帶酸甜味,有趣。
• 薄切帶子
帶子嫩滑,配上魚子略帶咸香,開胃。
∇ SOUP
• 是日精選湯
當日係大蒜薯蓉湯,薯味濃,暖胃一流。
• 經典法式洋蔥湯
∇ MAIN COURSE
• 菠菜蘑菇烤鱈魚
• 油封烤鴨配法式雜茶薯角伴香橙醬
特別一提配菜都相當加分。
✦ 藍莓千層酥
店員話呢個甜品係handmade,用左日本吉士。
中層有焦糖,所以帶點煙韌,上層就保持酥脆,而且小小一個,食埋都無乜負擔感。
✦ WHITE WINE
BABICH MARLBOROUGH SAUVIGNON BLANC BLACK LABEL 2020
✦ RED WINE
ELDERTON BAROSSA E-SERIES SHIRAZ CARBERNET