2022-11-02
餐廳對自己超有信心😂門口有塊木牌寫著:「在這世間裹,我們唯一做不到的事,就係令你失望」,仲要免收加一,吸引左我入去食。木系裝潢為主,牆上掛著日本主題既畫,播放日本歌曲,有種係日本小店食拉麵既感覺。以豚骨湯為基礎,可選濃湯或清湯,清湯可再選醬油/鹽味。個人較中意濃湯,面頭有層薄薄油脂,飲落較厚醇,掛麵能力都高啲。朋友簡左醬油清湯,湯底清澈,較強調鹹味。🔸肉食者拉麵 $120 ‼️推薦‼️抵食之選!材料豐富,未計全隻溏心蛋同角切叉燒,一碗有約6-7塊薄叉燒,出面呢個價可能只有3塊。叉燒採用西班牙梅肉,偏瘦帶少許筋位,肉質軟又唔會鞋口,有陣淡淡既咸味,覺得配濃湯比較夾。🔸特選拉麵 $135一大條叉燒放係拉麵上,仲長過我手掌,好IGable。同樣選用來自西班牙既豬,不過今次用豬腩位,較肥美,再用火槍燒過,迫啲油脂出黎,配清湯拉麵一流。溏心蛋黃透紅流心,蛋白嫩白,食埋真係超飽。🔸炸章魚 $30約有7、8塊章魚。炸粉乾爽薄脆,章魚炸得剛好,捕捉到岩岩由透明(生)轉白(熟)既moment,咬落彈牙。唔使加檸檬汁都唔覺太油膩。另外見到有期間限定海老拉麵,一碗有成約10隻蝦,每日限量15碗,打算下次試下。
🔸肉食者拉麵 $120 ‼️推薦‼️
🔸特選拉麵 $135