2023-10-14
🍽🍶🥟🫕🍻🍢🥩🍮🍜🦐🐟🍙🍡🥗焱一居酒屋真係好新淨,環境整潔,原來啱啱開業而且仲有外國人棒場。👱🏻♂️鰂魚涌站行2分鐘就到!服務質素超高,老闆(日本師傅經驗超過20年!) 仲有主動出嚟同我哋打招呼,問我哋唔食乜嘢,推介我哋菜式🤣首先試咗「香脆牛蒡蕃茄沙律」($45),口感獨特。牛蒡加蕃茄俾人嘅感覺好新鮮,牛蒡炸得香脆,配上自家醋汁。口感豐富。🥗各款串燒中,🐷白金豚肉花($28)係必試,豬肉花好嫩滑,每一口都伴隨住豐富嘅肉汁,表面金黃,肉質半肥瘦,真係好適合作為下酒菜。🍶而家餐廳做緊日本清酒2小時 $128/放題🍶❣️日本盛/黃櫻/松竹梅/尾張南山任飲,鍾意嘅朋友一定要去呢間居酒屋試吓!「開邊雞翼」($22)、🐔「雞軟骨」($22)、「三文魚腩」($38)、🥒「翠玉瓜」($18) 全部出面都燒到啱啱好,金黃酥脆,外脆內嫩,非常好食。尤其係三文魚腩,好多omega 3🐟😂「虎蝦濃湯烏冬」($68)虎蝦濃湯烏冬個湯好清澈,但係同時亦keep到鮮蝦味道既濃郁,就好似食晒隻虎蝦咁。同時,佢用咗日本手打嘅烏冬麵,個質感好彈牙,好有口感。一碗湯加返啲烏冬,真係令人食完就想再嚟一碗!最親切嘅真係feel到
🍽🍶🥟🫕🍻🍢🥩🍮🍜🦐🐟🍙🍡🥗
「虎蝦濃湯烏冬」($68)
最親切嘅真係feel到老闆創業嘅初心🫰🏻