2015-07-04
沖繩對於本人黎講,很多美好的回憶!記得早兩年到沖繩,正是二月中的時候,櫻花盛開……當地有數之不盡的美食,苦瓜炒蛋,炸麵包,黑糖,紫薯……冇一不喜歡!得知旺角開左間沖繩料理,但是每次都有人排隊而放棄!今天趁早黎個晚餐,不用等位! 叫左個Y,宫古雞,脆魚柳,炊飯和O,苦瓜奄列,雞亦,芝士肉醬炊飯,兩個便當也跟上鰹魚湯,野飲我選了熱玄米茶,不用加錢的茶,他就要黑糖冰檸檬茶!先來餐飲,高身杯裝上玄米茶,頗有茶香,而黑糖那杯,咦?咁多泡?,佔左約2/3杯!只有似刨冰的碎冰,攪拌後喝,十分好飲,不是茶餐廳那些大大粒冰,味道反而不似係檸檬茶,似酸梅湯那種味!好開胃! 便當黎到, 好豐富,魚柳香脆,肉厚,嫩滑。底下仲有椰菜絲!飯有菌類,調味過,清淡健康,醃製過的水雲母,開胃又可以清味蕾,宮古雞炸過,混合菠蘿,南瓜炒,大愛!雞肉嫩,又係開胃之菜,湯不鹹,加入水雲母,食下飯乾乾地既飲啖湯濕下口都不錯。 他那個便當也很好味,肉醬飯上有椰菜絲,係蕃茄肉醬隻味!有溶化既芝士,拉出一絲絲,蕃茄又不太酸,看他食到津津有味哩~苦瓜奄列,終於再次食到!蛋炒得洽到好處,加上芝士,與蛋和苦瓜一同溶合,苦瓜甘,蛋香,有芝味!
他那個便當也很好味,肉醬飯上有椰菜絲,係蕃茄肉醬隻味!有溶化既芝士,拉出一絲絲,蕃茄又不太酸,看他食到津津有味哩~苦瓜奄列,終於再次食到!蛋炒得洽到好處,加上芝士,與蛋和苦瓜一同溶合,苦瓜甘,蛋香,有芝味!正!雞亦冇試,但是他很喜歡,說似蜜糖雞亦咁,雖然不肯定是否正宗沖繩料理,但是這裡環境和食物,可以令我們懷愐下,今晚好享受哩~