2015-12-22 619 views
上OR有食家介紹餐廳有粉紅色倒轉巴黎鐵塔, 而餐廳位於鬧市二樓, 可以居高臨下於寧靜環境觀看外面熱鬧人潮, 聽來覺得頗為吸引, 於是擇日嚟餐廳試試.晚上七點半嚟到餐廳, 可能時間尚早, 人客唔係好多. 餐廳安排我地坐近落地玻璃旁, 隔離就係倒轉巴黎鐵塔. 聽著餐廳播抒情音樂, 心中突然想起優客李林嘅首本名曲認錯, 好似一個人走在傍晚七點的台北City, 不過唔係等著心痛就像黑夜一樣的來臨, 而係懷著興奮心情為美食而來臨.餐廳用iPad做餐牌, 睇見有推廣,價錢$428, 叫一支紅或白酒,就免費送海鮮拼盤或生蠔6隻或瑞士芝士火鍋. 睇落都好吸引, 不過我同老公唔係好飲得, 好難飲哂一支酒. 想食海鮮拼盤只好散叫, 價錢都只係$239.餐廳每人收十蚊就有無限量供應嘅花生. 叫咗兩杯雞尾酒送花生, Sea Smile顏色黃黃藍藍好迷惑, 入面用青蘋果、‪奇異果、‪檸檬汁同桃再加酒溝成, 生果味重, 冇乜酒味, 容易入口.海鮮拼盤present得好迷幻, 藍藍地色, 款式頗豐富,包括有龍蝦半隻、‪‎睡蟹‬半隻、‪藍青口‬三隻、‪翡翠螺四隻、‪鮑魚兩隻、‪鑽石蜆三隻同玫瑰蝦兩隻. 龍蝦同‪‎睡蟹

Sea Smile
海鮮拼盤present得好迷幻, 藍藍地色, 款式頗豐富,包括有龍蝦半隻、‪‎睡蟹‬半隻、‪藍青口‬三隻、‪翡翠螺四隻、‪鮑魚兩隻、‪鑽石蜆三隻同玫瑰蝦兩隻. 龍蝦同‪‎睡蟹‬勁多膏, 有成一半咁多, 啲膏入口好creamy.
海鮮拼盤
藍青口鑽石蜆鮮甜冇渣. 翡翠螺件頭大肉質爽口.
鮑魚好似溏心鮑魚咁好味.

玫瑰蝦粉嫩鮮甜, 爽口中有少少軟淋.

除左海鮮拼盤我地另加生蠔四隻$148,叫咗兩隻Premium (Irish)兩隻Tasmanian, 兩種生蠔都比較瘦削但鮮甜味美.
白酒忌廉煮大蜆伴蒜蓉包, 啲蜆真係好大隻有肉, 白酒忌廉汁有濃郁蜆味, 可惜得三塊蒜蓉包唔夠點汁.
白酒忌廉煮大蜆伴蒜蓉包
龍蝦汁海鮮意大利飯比較普通, 龍蝦汁味道足夠, 飯比較淋身, 海鮮唔多, 得一兩個魷魚圈同一兩隻小蝦.
龍蝦汁海鮮意大利飯
2015-12-20