2020-05-24
又到星期日出去悠閒一下,今次揀「The BASE」,貪佢有望玻璃窗的bar枱位,一個人hea就最岩,而且張櫈係大張d,坐耐左都仲好舒服。Brunch menu有三文治、經典早午餐、漢堡、沙律、意粉/飯、甜品,連牛扒都有,選擇頗多,價錢$75-148。飲品亦多款,但部份要加錢。我當然點個早午餐嘆,豐富得來仲可以慢慢嘆,配幾特別嘅飲品,意式泡沫奶茶,個樣同咖啡一樣,但奶茶黎嘅。Full-day breakfast $118一開始被63度溫泉蛋吸引,刺開流出蛋黃好香濃,配牛角包或啡菇都好正。大啡菇連菠菜同63度溫泉蛋,味道好夾,有鮮嫩波菜,啡菇厚肉又多汁,連滑溜溫泉蛋,整體又香滑又嫩又juicy,仲好有飽感。素食蟹餅炸得香口,但得一粒太少,味道清淡,但有絲絲蟹肉口感,加埋沙律醬味道都幾似,做得幾好。烤蕃茄唔馬虎,用rosemary 烤,蕃茄味道濃縮左,又香又濃味且保留多汁。煙肉同火腿微煎香,煮得剛好。薯餅都做得夠脆身,配茄汁豆食唔錯。雞肉腸較乾同硬,因為少脂肪,幾健康。而豬肉腸多汁又油香,肉感非常好,配酸椰菜同食,可消膩。牛角包烘熱左,牛油味突出好香,酥層口感外脆內軟,帶微微咬感。柚子沙田柚
Full-day breakfast $118
柚子沙田柚沙律都見到少少柚子果肉,味道酸酸甜甜好開胃,蔬菜都爽脆,整體感覺好清新。
意式泡沫奶茶,少飲咖啡嘅我,見到奶茶就揀,但估唔到佢外表咁似咖啡,因為用意式泡沫,但配搭奶茶,味道係香濃滑的奶茶,茶甘味溫和順喉,配綿密泡沫,增加綿滑口感,味道層次更提升。