2016-12-06
之前去Ploy U 上course放學後成日都同同學仔黎食野。今日重臨舊地,甚是懷念。餐廳位於地庫,門口仍然係一幅非常搶眼既壁畫好鍾意呢間餐廳甘悠閒,好多小擺設,掛畫,而且掛畫係畫緊餐廳外面既環境,非常點題,令人會心微笑依舊點幾個set lunch share:菠菜忌廉汁珍帶子燴飯忌廉汁加上波菜打均,食落減少滯肚又令芡汁更有層次感。飯選用珍珠米,珍珠米比較容易索水,順理成章索晒d 波菜忌廉汁。帶子只係稍為煎香,突出鮮味。味道不錯,所以覺得份量不夠香蒜青醬蔬菜意大利粉Green Monday. 蔬菜就係茄子同翠肉瓜。 茄子本身又係好索汁,索晒蒜頭同pesto 醬既味,估唔到甘好食!意粉煮得岩岩好,唔會太淋亦唔會太硬。配埋香草汁,估唔到green monday 都可以甘好食!另外仲叫左個煙三文魚凱撒沙律。菜好大塊亦非常新鮮。驚喜在有隻温泉蛋,呢個配搭又幾好wor飲品叫左Banana wood, 係一杯沙冰,材料有香蕉+薑+玉桂。我以為香蕉只可以同朱古力做朋友,但原來同薑,玉桂都幾夾,而且外形吸引,仲唔影相厄like? 朋友點既Black coffee, 因為佢話之後要食甜品,甜品緊要配
忌廉汁加上波菜打均,食落減少滯肚又令芡汁更有層次感。飯選用珍珠米,珍珠米比較容易索水,順理成章索晒d 波菜忌廉汁。帶子只係稍為煎香,突出鮮味。味道不錯,所以覺得份量不夠 香蒜青醬蔬菜意大利粉
Green Monday. 蔬菜就係茄子同翠肉瓜。 茄子本身又係好索汁,索晒蒜頭同pesto 醬既味,估唔到甘好食!意粉煮得岩岩好,唔會太淋亦唔會太硬。配埋香草汁,估唔到green monday 都可以甘好食! 另外仲叫左個煙三文魚凱撒沙律。菜好大塊亦非常新鮮。驚喜在有隻温泉蛋,呢個配搭又幾好wor
飲品叫左Banana wood, 係一杯沙冰,材料有香蕉+薑+玉桂。我以為香蕉只可以同朱古力做朋友,但原來同薑,玉桂都幾夾,而且外形吸引,仲唔影相厄like? 朋友點既Black coffee, 因為佢話之後要食 甜品,甜品緊要配咖啡先唔會太甜 香蕉朱古力蛋糕+藍莓芝士蛋糕
香蕉朱古力蛋糕比較硬身,並非海棉蛋糕。中間就夾住香蕉cream, 食落唔太甜,朱古力味比香蕉味重。
藍莓芝士蛋糕
芝士味濃。反而呢個cheesecake 比平時食到既軟身,而且好香芝士味。我鐘意藍莓芝士蛋糕多d
逗留左2小時,談天說地,飲飽食醉,好似返返去學生年代。經常可以甘悠閒就好了