Restaurant: Cafe
Info:

2017-12-06 3380 views
依家做自助餐生意實在唔容易,各出奇謀,走街坊大眾化路線嘅,就一味靠平,但大家明白,一分錢就一分貨,質素有限;相反,走高質素路線嘅,食材自然有番咁上下,而且,為求增加吸引度,除咗應季節、節日以唔同嘅主題作招徠,晌食材嘅質素上更加不斷提升。最近,同朋友到訪沙田凱悅酒店嘅「咖啡廳」食自助晚餐,就更加呈獻特色表演主題菜,容後再介紹即喺咩!因為新界區都比較少入嚟搵食,而「咖啡廳」都喺第一次到訪,位置晌大堂後邊,好易搵,而且,地方頗闊落,樓底又夠高,所以,空間感極強,座位嘅編排亦無過於擠迫嘅問題。晌後方另一邊區域,更設有多張圓枱,非常適合人多嘅家族聚餐,或6-8人一大棚朋友聚會,方便傾偈。而整個場,有唔少組梳化椅,喺小弟嘅心水位,既舒服好坐,又比其他單張座椅寬敞。食物區全部集中於入場嘅左手邊,所以,唔使走嚟走去。而最吸引喺每個區域加插好多聖誕擺設,真喺估唔到只喺12月初就已經開始慶祝定聖誕節,所以,就當喺提早順便慶祝埋聖誕;但多咗依大堆裝飾,真喺感覺有氛好多,再者,每個裝飾都做得好靚,好有心思,相信花咗唔少餅廚嘅精力同時間。唔單止環境,枱上都已經擺咗少少聖誕裝飾。亦順便講埋呢度自助餐嘅收費,枱上嘅
,容後再介紹即喺咩!
唔單止環境,枱上都已經擺咗少少聖誕裝飾。亦順便講埋呢度自助餐嘅收費,枱上嘅價錢牌,就有齊早午晚、下午茶各項收費,各款自助餐均提供暢飲優惠,每位$98就可以無限享用橙汁、汽水、指定啤酒、紅白餐酒。最感意外,黑牛只喺$33杯,以酒店而言,算喺平!但最欣賞喺自助晚餐嘅享用時間喺由6:00pm到10:00pm,足足4小時
,可以慢慢嘆兼食得多啲。

雖然有暢飲優惠,但相信會享用嘅人唔多,除非你喺好鍾意飲啤酒及餐酒,因為,除有一部自助咖啡機之外,仲提供兩款自助健康特飲:西柚青檸特飲及青瓜檸檬特飲,兩款飲落都好醒神,後者就更討我歡心,皆因加入青瓜及糖漿元素,味道更特別
。此外,餐後奉送餐飲一杯,故此,大可慳番呢$98。
自助咖啡機
自助健康特飲
沙律、冷盤、海鮮、和式廚房
回顧番個食物區,大致可分為4個區域,而每個區域都以即煮廚房為概念,所以,每區都有廚師即時製作食物作補充,故此,食物嘅補充既快且足,讓人有更新鮮嘅感覺
沙律吧全放晌一角,有多款沙律菜、配料及醬汁,仲有幾枝靚嘅橄欖油、葡萄醋……概略一望,食材睇落新鮮,但款式大路。
沙律
沙律醬汁
不過,另一邊既可作為前菜小食,又可作為沙律配嘅食物,如雅枝竹、烤意大利青瓜、油浸蕃茄……等等,就更引起我注意。另有兩款預製沙律,亦甚啱我嘅口味。
沙律、冷盤
而芝士拼盤亦相當誘人,4款所供應嘅芝士包括:丹麥藍芝士、英國車打芝士、法國布利芝士及瑞士艾文頓芝士。小弟一向都甚好芝士,不過,文初都講過餐廳特別呈獻特色表演主題菜,所以,真喺食唔到咁多嘢,芝士就無試到喇。
芝士
平常會西湯、麵包、芝士夾起一齊食,但今晚除芝士外,呢個黃金組合都放棄晒,只喺影番相做個記錄,其實,作為麵包粉絲真喺好想食架,但真喺怕為咗樖樹,放棄咗片森林嘛!
麵包籃
麵包旁邊就喺啲冷盤,分別有帕爾馬火腿、、意大利莎樂美腸及煙三魚,小弟就用佢哋嚟襯我碟沙律。
冷盤
呢度仲有啲魚生、壽司壽司卷、漬物、冷麵及少少和式熱食,壽司壽司卷同樣喺極易飽肚嘅食物,大多數食自助餐時均好少掂嘅食物,但啲魚生睇落好新鮮,所以,之後夾埋啲凍海鮮一齊試。
魚生
壽司、壽司卷、漬物、冷麵
最尾,就介紹呢區嘅亮點:凍海鮮
,包括龍蝦、虎蝦、長蟹腳、青口及甜蝦肉,配以數款特色醬,喺可惜少少無生蠔供應。不過,溫馨提示一下,啲龍蝦初段喺不停源源供應,但直至後尾特色菜芝士焗龍蝦出場,就無再供應凍龍蝦喇,但都喺接近自助餐嘅尾聲時段。
凍海鮮
沙律、冷盤大放「餸」

小弟慣於先由沙律落肚,開開胃,更可以加強胃部容納嘅小宇宙,更具持久力。所以,睇我第一碟全部都喺啲沙律、冷盤,組合非常豐富,唔逐一介紹,整體食材新鮮,味道多元化,越食越清爽開胃。
海鮮、刺身大解放

啲凍海鮮睇起嚟色澤亮麗,點可以錯過,將凍海鮮加刺身拼上,成為小弟嘅海鮮拼盤,喺咪睇見都好吸引呢!各款海鮮都好正,但特別一提,佢哋啲凍蝦特別大隻,又爽口,無論沾上瑪莉咯嗲汁還是蕃茄辣根汁都咁正,而屬刺身級嘅帶子,同樣大大隻,沾點醬油已經鮮味盡出,柔軟嘅口感食得叫人動心,值得翻兜
海鮮、刺身
海膽刺身

大概7:00pm,聽到微微敲鐘聲,出現第一道特色表演主題菜「海膽刺身飯」,份份細細碟好適合自助餐享用,可以講喺刺身多過飯呀,亳無疑問食味絕對鮮甜,不過,可能喺自助餐關係,應付人流需事先準備所有,如果拎住一板板海膽為客人作最後添加,甚至按客人喜好加其份量,相信「表演」成份更強,客人睇見成板海膽都興奮啲
西式廚房
就晌沙律、冷盤廚房對面,所提供嘅食物都喺以西式為主,而廚房內有巨型焗爐、扒爐,睇住師傅晌後面密密做,不時有新鮮薄餅、熱盤出爐,以下就逐樣介紹一下。不過,平常見唔少自助餐提供多種印度咖喱菜式,但晌處就唔多覺其蹤影。
為求鮮度,薄餅都喺小批次出爐,枱面上放有一煲二煲,有莧菜芝士雲吞、肉醬大通粉,另一邊廂就喺檸檬汁蒜蓉炒蜆、芝士焗龍脷柳,以及應節嘅烤火雞。
西式熱盤
西式熱盤、烤火雞
而扒爐之上,見到有3款德國腸:香草豬肉腸、司華力腸、芝士腸,仲有羊架、烤菠蘿、鴨肉,最窩心喺你揀咗邊樣嘢食,會即時再放上扒爐燒熱,令肉香散發。食肉又點少得啲伴醬,多種選擇供你配搭。
扒爐烤肉
而去到枱尾則放有兩款西湯:意大利雜菜湯及蘑菇忌廉湯,以及數款西式素食,所以,都顧及小眾較喜歡食素嘅客人。但行勻都點解唔喺好見肉眼、西冷之類嘅烤扒嘅?
西湯、西式素食
龍蝦 x 肉眼

話咁快到7:30pm,又聽到敲鐘聲,原來有下一道特色表演主題菜登場「芝士焗龍蝦配肉眼」,西式廚房內火光熊熊,因為不斷晌扒爐上灑酒燒香啲龍蝦,怪不得吸引咁多食客排隊等候。其實,當晚所見,供應十足,等人潮散後先去拎都無問題,不過人排我又排好似有種優先試菜感。
龍蝦 x 肉眼
老實講,一人食一客真喺吃不消,所以,出外靠朋友吖嘛,肉眼可以「些牙」食,焗龍蝦可以翻兜再拎,見佢哋供應不絕。而芝士焗龍蝦故然好食,肉質爽彈,味道香濃;至於啲肉眼都屬高質,燒得頗有炭火香,肉質軟腍卻喺肉味濃
,最鍾意沾芥末食。
中式廚房
晌西式廚房旁,就喺中式廚房,過到嚟就「聽」到一朕朕鑊氣,不時睇到師傅晌度炒菜,爐頭發出嘅「蓬蓬聲」,齋聽都覺得好有鑊氣。一系列中式小炒、燒味、粉麵就可以晌度搵到。
雖然,呢度無燉湯供應,但兩大窩中湯都頗有睇頭,分別喺蟲草花煲水鴨及雲吞雞湯,唔知你又喜歡邊一款。
中湯
往左望望,中式菜餚包括:上湯魚肚浸芥菜膽、羅漢齋、咖喱牛腩、茄汁炒大蝦、霸王雞、瑤柱扒瓜脯、蒸海斑,感覺款式唔算多,但都叫精。
中式熱盤
再走過啲,就喺燒味檔同粉麵檔,前者有蜜汁叉燒、豉油雞、明爐燒鴨,而後者沒有多留意,所以,除見到唔同嘅粉麵之外,未知有咩配料提供,不過,就幾鍾意佢哋將啲食物一鍋鍋冚實,衛生好多。晌自助餐中,雖然小弟對呢兩類食物興趣唔大,但經過時見唔少老人家或外國客特別感興趣。
燒味檔
粉麵檔
蟲草花煲水鴨

先喺試試佢其中一款中湯「煲水鴨」,湯頭幾清潤,而且,味道好鮮甜,喺夠火喉嘅味道。
蟲草花煲水鴨
鮑魚扣花膠

轉眼8:00pm,真喺之前拎落嘅食物都未食完,又有敲鐘聲,下一道特色表演主題菜又登場,今回喺到中式廚房嘅「鮑魚扣花膠」,師傅捧出一大煲鮑魚,密密上碗。鮑魚以蠔皇扣,雖然喺細隻咗啲,但煙韌咬口又好入味,而花膠炆得夠腍又夠膠,此外,仲伴有大花菇,添加咗脆米喺有畫龍點晴之效
。專登要求師傅俾細碗啲,因為,仲有熱盤未食呀!
烤肉、熱盤中集會

因為仲要留肚食甜品,所以,一次過晌西式、中式廚房區砌出一碟熱盤,計有烤火雞、羊架、香草豬肉腸、莧菜芝士雲吞、咖喱牛腩及茄汁炒大蝦,最討歡心首選喺羊架,夠晒羶香,肉質軟腍,而豬肉腸、牛腩都好食,但次選會揀炒大蝦,酸香開胃,蝦肉爽口
烤肉、熱盤
甜品廚房
尾站唔使多講就喺甜品專區,佢哋唔單止甜品多,絕可以用琳瑯滿目嚟形容,更因應聖誕關係,好多甜品更加設聖誕裝飾,雖然可能只喺小小一個雪人公仔,又或一片聖誕葉朱古力,但已提升吸晴度。見到幾位女生,更專登擺靚「甫士」跟啲聖誕甜品合照
先喺一角多款個裝蛋糕,集中以聖誕作主題,每一款都盡顯餅廚心思,裝飾得靚一靚,小雪人開心果杯子蛋糕、聖誕樹蛋糕、鹿車薑餅人、飄雪士多啤梨蛋糕、……越睇越心郁
聖誕主題個裝蛋糕
另一邊廂放置嘅就喺多款小巧的骰嘅甜品,如布朗尼、雜莓餅、朱古力慕絲、桂花糕、芒果奶凍、法式燉蛋、原片果仁朱古力、吉士酥卷、招牌蜂蜜蛋糕,以及意大利芝士餅、啫喱糖……等等,同樣加插咗聖誕裝飾。
小巧甜品
甜品
雪糕專櫃一共提供9款口味
,不少更喺平常少見,如柑橘柚子、草莓乳酪、紅樹莓,好奇之下問問,原來喺Häagen-Dazs品牌,配脆筒或小碗裝都得。
Häagen-Dazs雪糕
煎班戟、窩夫都喺現場即點即製,其他嘅甜品,仲有迷你葡撻、麵包布甸,以及朱古力火鍋、紅豆沙、紅棗冰糖燉雪梨及焗朱古力布甸,前前後後,數一數超過30款啦,真喺每樣試一啖都不得了
班戟、窩夫
中、西式甜品
順便就講講有咩新鮮生果供應,包括鮮菠蘿、西瓜、西柚及火龍果。
新鮮生果
火焰雪山

不過,未食我嘅甜品拼盤,8:30pm又嚟有敲鐘,就喺最後一道特色表演主題菜「火焰雪山」壓軸登場,一個又一個嘅小雪山,淋上着晒火嘅冧酒及白蘭地,唯可惜現場「燈火通明」,未喺好有火焰嘅效果。不過,件火焰雪山真喺幾得,外層嘅蛋白打得挺柔滑,帶有微微酒香,而裡面包住嘅紅莓雪糕酸香軟滑。
甜品拼盤

今晚因為有啲額外嘅特色主題菜,所以,尾段真喺幾飽吓,故甜點都唔敢一次拎太多,只拎咗其中8款,有布朗尼、朱古力慕絲蛋糕、士多啤梨奶凍餅、迷你葡撻、蜂蜜蛋糕、吉士酥卷、芒果奶凍、雜莓餅。甜品做得細緻,好似布朗尼咁,做得朱古力味濃郁,質感綿密,加有香脆嘅合桃,而朱古力慕絲蛋糕入口幼滑,蜂蜜蛋糕蜂味果然清甜,芒果奶凍挺實而柔軟,極富奶香,故綜合而言,佢哋嘅甜點確喺有出色
Häagen-Dazs自選雪糕杯

小弟要咗芒果、柑橘柚子及咖啡口味,都喺個人喜好,雪糕軟滑有富厚嘅奶味,而芒果口味更加有果肉,柑橘柚子口味嘅柑橘味非常突出。淋上朱古力漿,灑下大量香脆嘅杏仁片,為甜品環節作結!
紅棗冰糖燉雪梨

本來真喺打算食完碗雪糕就算,但友人話個紅棗冰糖燉雪梨好滋潤,所以,不得不加時作賽,添多一碗紅棗冰糖燉雪梨,果然滋潤到不得了,好清甜,尤其依家秋冬乾燥感強,食呢道糖水滋潤效果更明顯
紅棗冰糖燉雪梨
甜品時段,已撳咗杯鮮奶咖啡一邊飲,一邊食,但既然包餐飲,就要多杯洋甘菊,貪其唔會太濃,又有抗氧化,平和情緒。熱茶以壺上,可以慢慢享用,跟朋友坐多陣,並多談一啲旅遊大計。
洋甘菊
因為用餐時間比較長,可以食得好輕鬆,而且,地方舒適,服務又做到足,侍應殷勤有禮,都無乜挑剔嘅地方。食物方面真喺唔使多講,有水準,供應足,主題菜式又幾有心思,超多甜品更喺令人喜出望外
。臨離開時,侍應更話晌聖誕、新年期間,會有更多節日佳餚,而且,於平安夜及聖誕日,更有合唱團現場演奏聖誕樂曲,相信到時氣氛更濃厚。
$570 (Dinner)
Dining Offer
Credit Card Offers