2018-05-30 53 views
今日同朋友去開銅鑼灣行街 行到好熱又好攰 就開強大嘅openrice睇下附近有乜嘢好食嘅餐廳啦 咁就見到一間叫做道鮨嘅日本餐廳 睇落啲相好吸引 仲有好多款嘅雞 身為食雞王嘅我 咁就當然要把握機會去食雞啦首先就有幾款前菜 前菜有高野豆腐 蕃茄 從前漬 高野豆腐嘅軟硬度同香港嘅差唔多只係佢嘅豆味更加濃 所以比較好食 番茄嘅糖度亦都比香港嘅高 所以食落嘅甜味都好夠 如從前漬嘅意思就係 佢有啲醋醃咗嘅配菜 食落非常之開胃 酸酸味味咁樣非常正之後有水八爪魚 真鯛 同赤蝦刺身 首先水八爪魚嘅海鮮味好足 而且八爪魚口感煙韌 令到我嘅牙齒做左足夠嘅運動 食落非常之好食 我鍾意呀 真鯛魚味亦非常之濃 真係聽停到口㗎 赤蝦就同埋出面普通日本餐廳食到嘅差唔多 不過不失 普普通通 但廚師亦都好有新意咁樣將蝦腦釀咗入去蝦肉入面 所以食落層次感亦都多咗 食到有啲蝦頭嘅味道之後就到壽司 有青鯛 青海老 北海道帶子 左口魚裙邊 海鰻壽司 青鯛嘅與味道相比起真鯛比較偏淡 唔算好濃 所以食落有啲淡 而海老就即係蝦肉 食落去亦都比較淡身 但係口感都幾煙韌豐富 北海道帶子同埋其他帶子一樣都係鮮甜味十足 非常好 左口魚裙邊由

之後就到壽司 有青鯛 青海老 北海道帶子 左口魚裙邊 海鰻壽司 青鯛嘅與味道相比起真鯛比較偏淡 唔算好濃 所以食落有啲淡 而海老就即係蝦肉 食落去亦都比較淡身 但係口感都幾煙韌豐富 北海道帶子同埋其他帶子一樣都係鮮甜味十足 非常好 左口魚裙邊由於佢有火灼過 所以有啲如有魚油逼咗出嚟 味道非常之層次豐富

之後就有鱧魚清湯 顧名思義呢個清湯真係好清淡唔算話好有魚味 當然亦都完全冇味精喇

赤雞頸肉 口感好豐富嘅一道菜因為佢嘅口感非常之煙韌得嚟 雞味亦都好濃郁 非常之正豆

柚子胡椒 相對嚟講就比較普通 因為可能本人唔太鐘意食柚子同埋椒啦 所以相對上覺得普通
水雲 比較酸所以就非常之開胃 由於呢一個係一個非常之開胃嘅菜式 所以奉勸大家唔好食咁多 如果唔係會大食積上身

大拖羅 拖羅不嬲都係本人最愛嘅日本菜式之一 呢個拖羅幾肥美 味道層次豐富而且魚味好足 深海池魚 相對上比較普通而且食落仲有少少腥腥地 金目鯛 魚味亦都算係比較濃嘅一種魚 幾正 北海道海膽 唔知佢呢一款係用上邊一種海膽啦 佢除咗一般海膽嘅甘香之外仲有幾濃嘅甜味 所以都幾啱我口味

柱貝湯 入邊有幾粒元貝 亦都非常之有海鮮味嘅一個湯 所以幾好飲

$1350/位 加一