2017-05-15 3154 views
上星期五收工約左朋友專登去上環試依個新開嘅過江龍火鍋 未上去之前已經覺得幾驚奇 竟然係來自美國嘅香港平民野食 所以決定放工去試下。首先,裝修方面,一入餐廳完全唔似火鍋店,一堆燈嘅設計十分特別,而且座位闊落舒服,店亦寬敞,適合同一堆朋友嚟聚會傾計。依到係主打一人一鍋,可以自己揀湯底同火鍋種類,餐廳對於依方面十分有誠意,種類方面由local啲牛肉、海鮮火鍋到韓國部隊鍋,日本嘅壽喜燒都有,而且某幾種火鍋種類仲可以揀湯底,其中南瓜同蕃茄更加係每日新鮮餚製,由米之蓮星級廚師研製及改良味道,枱上更加有一堆醬料,但其實火鍋已經好夠味,未有用到醬料嘅需要。與友人分別叫左小海鮮鍋配南瓜湯底同安格斯牛鍋配麻辣湯底,再加一杯綠茶同青檸梳打。火鍋方面份量十足,一上枱已經有一堆基本材料放好係鍋,包括一堆丸、菜同肉。依到嘅丸類非常特別,來自振興嘅,每一粒都係包心丸,味道非常過引,比平時其他餐廳嘅丸用心同好食好多。推介wasabi丸同魚蛋小籠包,味道都好特別。安格斯牛肉鍋配麻辣湯依到嘅麻辣湯比平時食到嘅特別,冇咁辣,比較容易入口,牛肉比一般火鍋店高質唔會好肥,而且新鮮嫩滑,同麻辣湯底十分夾,而且依到嘅溫底十分濃,食

安格斯牛肉鍋配麻辣湯

依到嘅麻辣湯比平時食到嘅特別,冇咁辣,比較容易入口,牛肉比一般火鍋店高質唔會好肥,而且新鮮嫩滑,同麻辣湯底十分夾,而且依到嘅溫底十分濃,食到最後仲有陣陣麻辣味。

小海鮮鍋配南瓜湯

友人喉嚨唔係好舒服,所以就叫左個清清地嘅南瓜湯,依個湯底十分濃郁,飲落似平時食西餐會飲到嘅南瓜湯,十分鮮甜。海鮮方面份量十足,一上枱時係密鋪哂成個鍋,包括有虎蝦,蠔,帶子,青口等,亦有配埋一堆招牌嘅丸類,海鮮整體嚟講新鮮唔會腥同冇雪味,蝦同帶子更加係十分鮮甜。

火鍋仲可以揀配飯定薯粉,我同友人都揀左薯粉,我嘅麻辣湯配薯粉係頂級,但友人嘅南瓜湯配薯粉食起嚟味道都好特別同夾,不過食到最後都幾辣同幾大份原來都,所以細食嘅朋友海鮮鍋揀細份量都ok。

一人一鍋係香港都十分普遍,但煮道對於每個細節都十分用心,而且湯底選擇很多又健康,十分推薦大家去試下。
2017-05-05
Type of Meal