2015-10-05
呢間係一間穆斯林中國人開嘅餐廳,食左間野超過卄年,佢地檔口冇賣豬肉,亦禁止所有人喺佢地檔口食含豬嘅食物,呢啲都好正常嘅,所有人都好守規矩。但有樣野係令到我搲哂頭嘅係,佢地有啤酒賣,我亦試過帶酒去佢度開,穆斯林唔係禁酒嘅咩?睇左呢段野又知答案嘅朋友請留言解說。言歸正傳,今日約左朋友一共兩條友点左4樣食物,燒鴨、咖喱羊肉飯、咖喱牛腩淨食及上湯柚皮。呢度嘅燒鴨係我心目中排名係全香港no 1 , 大家記住係燒鴨唔係燒鵝,呢度冇鵝賣嘅,太多香港人鵝鴨不分啦!叫左個大嘅,68蚊,上碟時隻鴨係熱而皮脆架,点解?咪因為好生意轉流快,賣完又有一批燒好拿出,絶對係良性循環!除左新鮮熱辣外,肉味仲好鮮甜;家陣全香港都食緊冰鮮鴨,冰鮮都唔緊要嘅,但好大部份嘅燒臘檔用下價野,而呢啲鴨嘅肉大都帶有腥味而且唔甜,但惠記嘅就真係零啥不同呀,佢地賣嘅鴨係明顯比你街外嘅鴨細隻同少啲脂肪嘅,同你喺羅湖過關後燒臘檔見倒嘅幾似,如果佢地係同一鴨种,咁惠記賣緊嘅就係'草鴨'。到咖哩,其實一向都有食開佢地咖哩牛羊雞,仲每次來都点,但一向唔覺得好食,只係覺得一般。客觀標準,無倫邊個國家嘅咖哩都要夠香,而佢地嘅就一向唔夠香!主觀標準,
以上食物連啤酒一支及飲品兩支共HK$204。
從我的 iPhone 傳送