香港愈黎愈多打邊爐放題嘅餐廳,想搵間價廉物美、環境舒適嘅,莫過於呢間位於銅鑼灣鬧市嘅「來一鍋」。order咗晚市海鮮火鍋套餐,非常豐富,望見都流哂口水。放題一定唔少得任飲罐裝飲品,呢度仲可以飲埋白酒紅酒。食過唔少椰子雞煲,而呢個印度椰子雞鍋俾我好深刻嘅印象。印度椰子嘅香味非一般嘅重,湯滾之後,香氣撲鼻而來,煲成嘅湯亦好濃郁。時令雜錦海鮮拼盤有大大隻鮑魚、象拔蚌、貴妃蚌、青口、扇貝、大蝦,呢個時候配白酒Domaine Montrose Viognier,清新果香可以襯托出海鮮嘅鮮甜肥美。另一主角,手切安格斯Prime Grade牛頸脊肥牛片,色澤紅潤, 肥瘦適中。淥一淥,口感嫩滑,配埋紅酒Domaine Montrose Rouge,實為一頓味蕾嘅饗宴。手工製作嘅系列都別出心裁:細細粒墨魚丸、豬肉丸、流心牛肉芝士丸、墨魚釀豆卜、韭菜餃、羊城水餃、獅城雲吞、豬肉釀鮮冬菇。大大塊胡椒魚皮、大大條即炸響鈴,脆卜卜,好過癮。其他火鍋配料水準都唔錯,份量足,任食食到非常飽:爽口鵝腸、蜂巢豆腐、羊肉片、蟹棒、黑豚腩片、肥牛、豆腐、花枝片、雞件、滑牛、皇帝菜、唐生菜。一間好嘅餐廳當然要注重食物嘅質素,

order咗晚市海鮮火鍋套餐,非常豐富,望見都流哂口水。

放題一定唔少得任飲罐裝飲品,呢度仲可以飲埋白酒紅酒。

時令雜錦海鮮拼盤

白酒Domaine Montrose Viognier

手切安格斯Prime Grade牛頸脊肥牛片

紅酒Domaine Montrose Rouge

手工墨魚丸、豬肉丸、流心牛肉芝士丸、墨魚釀豆卜

手工韭菜餃、羊城水餃、獅城雲吞、豬肉釀鮮冬菇

大大塊胡椒魚皮、大大條即炸響鈴,脆卜卜,好過癮。
胡椒魚皮、即炸響鈴

火鍋配料

一間好嘅餐廳當然要注重食物嘅質素,而「來一鍋」亦注重員工嘅工作態度,令我地有愉快嘅用餐體驗。一開頭侍應好貼心咁為我地添上豉油,喝住自行落混醬配料;又快快手拎咗前菜黎:四川麻辣木耳手拍青瓜;中間主動幫忙加湯;到最後計準時間送上甜品心太軟,熱熱嘅,流心朱古力,好窩心。
混醬配料

四川麻辣木耳、手拍青瓜

心太軟

心太軟

做緊85折優惠,每人都只係$350左右,物超所值。
2018-04-30
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
時令雜錦海鮮拼盤
手切安格斯Prime Grade牛頸脊肥牛片