豊洲水產係築地有名嘅海鮮批發商,而家想食新鮮海產,唔駛專登飛去築地,仲要大排長龍先有得食嘅! 佢嚟左香港開舖,灣仔同油麻地都有直營店啦! 成間店最Sharp就係呢支七彩掛旗,掛到高一高,好吸睛。座位有吧枱。就算一家六口嚟,都有長長卡位,唔會迫。【豊洲水產海鮮丼$248】全場人氣No.1就係呢個豊洲水產海鮮丼,海鮮有︰黑鮪中拖羅、黑鮪赤身、黑鮪魚腩蓉、三文魚子、帆立貝、牡丹蝦、北海道響螺、油甘魚、三文魚、松葉蟹、熊本縣產醋鮮魚、飛魚子、三文魚玉子蛋卷。咁多款口味,款款都咁新鮮,排到靚一靚,一次過滿足晒! 飯係用日本山形縣生拔米煮,粒粒分明,軟硬適中,入口有飯香味。碗入面配左兩片紫菜,仲可以自製手卷,但包完要快啲食,咁樣紫菜先會夠脆。睇顏色已經知佢新鮮。一梳梳蟹肉,仲加左黃金飛魚子,一個字︰鮮!牡丹蝦得一隻,多一隻就好喇,幾鮮甜!嫌唔夠喉可以叫個Mega Size,不過我一個人連Normal size都食唔晒。【薄燒日本和牛丼$148】面頭有一層炒香菇,下面係好多件和牛片,大大塊。和牛油脂豐富,入口嫩滑,燒過後牛油香味更出,一食就食得出係和牛!每個丼都會有一個「麵鼓湯」,好大碗,仲有魚肉,
成間店最Sharp就係呢支七彩掛旗,掛到高一高,好吸睛。
座位有吧枱。
就算一家六口嚟,都有長長卡位,唔會迫。

豊洲水產海鮮丼
睇顏色已經知佢新鮮。
一梳梳蟹肉,仲加左黃金飛魚子,一個字︰鮮!
牡丹蝦得一隻,多一隻就好喇,幾鮮甜!

薄燒日本和牛丼

每個丼都會有一個「麵鼓湯」,好大碗,仲有魚肉,店員都提醒要趁熱飲,咁先好飲,凍左飲就會腥架喇!

【秘製鮪魚陶板小炒$58】加左木耳、蒜心、金不換去煮,味道非常濃。魚肉黑色,係黑鮪魚。上枱時吱吱聲,聞到都好香。底下有好多醬汁,有啲過咸,感覺油膩。

【自家製芝士松葉蟹肉蛋卷$48】一碟三件,入面有真「松葉蟹肉」同芝士,蛋味香蟹肉鮮,堅係正!
自家製芝士松葉蟹肉蛋卷

飲品算係幾抵飲,好多都好新鮮菓汁嚟。

【士多啤梨芒果石榴乳酸特飲$45】兩人份量,每個杯底有啲啫喱。石榴味最香,聞都聞得出,入口會飲到士多啤梨啲粒粒,而芒果味就較為輕,最好可以加重返芒果味,咁會平衡啲。
士多啤梨芒果石榴乳酸特飲

【壽桃和菓子$28】最後叫左個甜品,細細件,顏色好靚,造型精緻,好kawaii,最啱相機食先~~
壽桃和菓子

除左秘製鮪魚陶板小炒感覺油膩左,其他嘢食都好食,食材係日本新鮮運到,性價比高!
Type of Meal
Dinner