2020-01-05
早前同朋友去大坑食日本料理,原本揀咗一間居酒屋,去到嘅時候發現隔離店舖係同一個品牌,不過係食燒肉,就係咁就被吸引左過去。店內環境都係日式居酒屋嘅格局,雖然唔算大,但坐得都幾舒服。一嚟到就忍唔住翻揭燒肉嘅餐牌。首先點選左和牛肩胛肉同黑豚腩肉。左邊嘅和牛肩胛肉花紋明顯,望落咁靚嘅油脂分佈令人垂涎。厚度適中,放上烤爐上,燒大概5分鐘左右便可!皆因油脂豐富,和牛幾乎入口即化,牛味頗濃,亦可以沾點鹽,更能帶出肉香。黑豚腩肉同樣吸引,有均勻的脂肪,令肉塊吃起來順口,絕不「嚡口」。之後亦揀咗一份特選海鮮拼盤。有生猛嘅活鮑魚、大大隻嘅帆立貝、份量十足嘅白蜆、同重秤嘅海蝦!個人最喜歡係帆立貝,非常鮮甜。而海蝦都相當不俗,啖啖肉,肉質爽口。食完燒肉燒海鮮後,我哋亦追加咗沙律同壽司。呢份胡麻醬黑豚沙律份量都幾大,沙律菜之上鋪滿一片片嘅黑豚肉薄切,食落惹味。壽司方面,朋友點左軍艦三貫,有海膽、蟹肉同埋吞拿魚腩三款。我就揀咗吞拿魚三貫。有三款唔同嘅吞拿魚,分別係赤身、中吞、大腩,油脂比例亦順序增加。平時最喜歡係大吞拿魚腩,嗰種入口即溶嘅感覺係極少量嘅刺身可以做到。不過已經食咗燒肉嘅關係,今日覺得中吞同赤身更能食
店內環境都係日式居酒屋嘅格局,雖然唔算大,但坐得都幾舒服。
之後亦揀咗一份特選海鮮拼盤。
食完燒肉燒海鮮後,我哋亦追加咗沙律同壽司。
壽司方面,朋友點左軍艦三貫,有海膽、蟹肉同埋吞拿魚腩三款。
我就揀咗吞拿魚三貫。有三款唔同嘅吞拿魚,分別係赤身、中吞、大腩,油脂比例亦順序增加。平時最喜歡係大吞拿魚腩,嗰種入口即溶嘅感覺係極少量嘅刺身可以做到。不過已經食咗燒肉嘅關係,今日覺得中吞同赤身更能食到吞拿魚嘅魚味。