2017-09-15
元朗一向係美食天堂,什麼都有。今晚就去左試一間係元朗有名既《拉麵天王》,呢間鋪係紅磡都有分店架。 店內大約有10個座位,雖然店內不大,但有著開放式廚房,富有空間感,各種小擺設同裝修都好有日本風味。今晚同友人齊齊去撐枱腳,餐牌簡單易明,有四種唔同既拉麵選擇,有「白天王HKD72」、「赤天王HKD82」、「黑天王HKD82」,仲有限定「限定天王HKD92」添!今日既限定係「胡椒天王」同「生蒜天王」。除左拉麵外,仲可以追加小食同埋飲品。 我係無辣不歡,當然要「赤天王HKD82」,呢款赤天王辣味十足,但唔會過嗆,仍然食到濃郁既豬骨湯底味,好香口,口感有層次。 友人揀左「黑天王HKD82」,湯底用黑蒜和豬骨淆成,啖啖蒜香味,濃度剛好又唔會太鹹。每碗都配有兩塊肥瘦適中既叉燒,配料份量亦非常充足,值得一讚既係生熟把握得十分好既甜心蛋。 除左拉麵外,我地另外加左「烤餃子HKD30」同「豚角煮HKD25」。 「烤餃子HKD30」煎得外表金黃,外皮香脆,連平日不愛吃餃子的友人也一連吃了三粒^^。 「豚角煮HKD25」 係有兩種豚肉,分別係火熗燒到剛好既豬腩肉,每一啖都食到肥瘦肉,鎖滿肉汁,入口鬆軟;同埋叉
除左拉麵外,我地另外加左「烤餃子HKD30」同「豚角煮HKD25」。 「烤餃子HKD30」煎得外表金黃,外皮香脆,連平日不愛吃餃子的友人也一連吃了三粒^^。 「豚角煮HKD25」 係有兩種豚肉,分別係火熗燒到剛好既豬腩肉,每一啖都食到肥瘦肉,鎖滿肉汁,入口鬆軟;同埋叉燒粒,兩種唔同既豚肉都試哂,好滿足呀。
食拉麵點少得飲汽水,叫左Zero Coke,一上枱,原來係樽裝汽水,寧捨好飲。完全明白點解香港人禁鐘意食拉麵,即使拉麵店大排長龍亦在所不計。