2019-12-28
返一日工又weekend,相信唔少打工仔都覺得格外興奮。放工約咗朋友去黃埔睇戲,佢帶我嚟佢屋企附近呢間新開嘅泰國菜,行出地鐵站都唔洗一分鐘就到,非常就腳。餐廳嘅裝修以竹木為主,清新簡約,而且空間感非常夠,枱同枱之間距離都幾寬,背面仲有屏風隔住,感覺好有私隱,好舒服。朋友叫嘅蝶豆花梳打,加上青檸後變成紫藍色,飲落酸酸甜甜,加上梳打感覺清爽。我唔方便飲咁多凍嘢,所以揀咗薑茶,呢杯泰式薑茶好特別,加入咗香茅同蔥,飲落好香,甜度適中,而且唔會好辣,非常暖胃。朋友指明一定要叫嘅青木瓜軟殼蟹沙律,青木瓜偏酸,口感清爽,配上魚露同大量蝦米腰果,感覺好平衡。炸軟殼蟹好酥脆,大大件,咬落去好香,仲有好多膏,好邪惡!炒芥蘭質感爽脆,吸收晒鹹肉同蒜蓉嘅味道,非常惹味。鐵板蠔烙亦係朋友推介,份量都幾足,即叫即整,上枱時熱辣辣,配上泰式辣醬非常香口。蠔仔粒粒新鮮飽滿,食落依然好嫩,同香脆嘅蠔烙形成強烈對比。蠔烙底部墊住芽菜,一來令蠔烙食落冇咁油膩,二來芽菜亦吸收哂蠔烙嘅味道,非常香口,係一個聰明嘅配搭。
炸軟殼蟹好酥脆,大大件,咬落去好香,仲有好多膏,好邪惡!
炒芥蘭質感爽脆,吸收晒鹹肉同蒜蓉嘅味道,非常惹味。
蠔仔粒粒新鮮飽滿,食落依然好嫩,同香脆嘅蠔烙形成強烈對比。