2024-01-02 26 views
太二酸菜魚內地知名連鎖酸菜魚終於都係香港開鋪頭,仲要一次過開4間咁多,今次就去咗九龍塘店試下。一入門口,店員好似日式餐廳咁樣歡迎你入嚟,佢哋會用普通話講「吃魚拯救世界」,第一次聽唔係好聽得清講咩,聽咗幾次先聽到🙈🙈我哋叫咗酸菜魚再加粉絲,兩個人食啱啱好,呢度嘅酸菜魚就無得揀辣度同酸度。上菜時大大盤,上面鋪滿辣椒,雖然辣度指定咗,但食開小辣嘅我都接受到,唔會辣到飛起😆魚肉用上鱸魚,食落夠滑又無骨,配埋酸菜同湯一齊食,啖啖肉非常惹味。湯底飲落冇齊麻酸辣,加埋粉絲索埋啲湯汁,食落更正啊!佢哋自家製嘅酸菜用咗30日時間醃製,食落爽脆,酸度適中但就偏鹹,雖然餐廳話酸菜比魚更好食,但我覺得魚好食啲🙈唔叫特式飲品嘅話,可以出去沖洛神花茶飲,加片陳皮就更加香啦。
太二酸菜魚