2019-12-11
今日去咗深水埗買嘢,見天氣咁凍,想食雞煲暖一暖下個人,記得市政大廈有啲平平哋嘅雞煲火鍋食。雖然喺街市入面,但環境唔會好惡劣,地下乾乾爽爽,無水架😂。-林洪記有分蒸氣海鮮火鍋同雞煲海鮮火鍋,蒸氣海鮮就每位208,雞煲海鮮火鍋就每位148。望到啲海鮮盤都幾正,但因為太想食雞煲啦,唯有下次先再試🐔。-叫左麻辣啫啫雞煲,一上枱即刻打咗幾個乞嗤👃🏻,啲麻辣味超攻鼻,好吸引🤩!啲雞係事先炸過嘅,食落香脆,啲肥膏位爆到勁香,但雞肉依然保持到嫩滑,超正呀🤤。-個麻辣做得幾好,先麻後辣🌶,有層次。但我食小辣覺得有啲唔夠喉,同譚仔十小差唔多,所以食得辣嘅話可以直接叫中辣或者大辣😈。-食完就落雞湯打邊爐啦,等湯底滾起嗰陣仲可以叫碟炒蟹黎食🦀,鑊氣果然係鑊氣,食落好有避風塘風味!-食左咁多野,終於打邊爐啦😂。海鮮配料好多選擇,有海蝦、蠔仔、鮮魷魚🦑、沙白、帶子、東風螺、獅蚶同鱔片。蠔仔唔會有腥臭味,沙白無沙夠大粒;海蝦上枱仲係跳跳紮🦐,鯇魚腩肉厚得黎夠爽脆。-其他打邊爐配料我就覺得雪花肥牛、雞腸、牛根丸、鮮蝦滑、鮮蝦雲吞同蘿蔔都唔錯😋。特別要推薦下雞腸,洗得好乾淨,口感爽脆,充滿油香🥳🥳。-估唔到仲有汽水任飲
估唔到仲有汽水任飲🥤,款式一定無放題個啲咁多,但呢個價錢仲包埋飲野仲想點😆~