東平洲不算大,但因為天時暑熱,景觀雖美但不願多作久留,攝影數張便匆忙往下個景點跑然後就遇上呢間坪州士多甫進入士多範圍,便被一位笑容可掬嘅嬸嬸熱情招待邊拿餐牌邊著我們隨便坐低杯菠蘿冰上枱時,嬸嬸話最上面舊冰呈藍色係因為加咗花茶係新嘗試黎,想睇下客人反應如何已經等唔到要幫杯野擺好Pose再影,熱到就暈大啖啜落去嗰刻好似上咗天堂咁甜度適中,最底下有少少類似蒟蒻嘅物體中間菠蘿,舊舊都超軟超甜!!冰冰涼涼嘅液體撞入熱到發滾嘅身體入面爽到就反白眼之際,突然嬸嬸又一次過黎強調話舊冰呈藍色唔係咩有毒物質黎,係花茶!XD兩個share一個星州炒米份量好大,料好足,辣味無失控而且個人認為星米最重要嘅係米粉的濕乾程度太濕,難夾之餘又無炒米口感,食落唔爽而呢個就剛剛好,亦唔會乾到脆口咁,啖啖夾雜住腿絲阿,銀芽咁食,好好好味!建議可不用加過多黃糖,令味道失去平衡飽餐完休息時,士多店員過黎提醒每一枱客人碼頭臨時加開一班船若想早走可以搭乘本來我地煩惱緊若5點半才有船走,餘下景點不足以消磨時間得知呢個消息真係好開心其實佢地無義務提醒,畢竟對佢地業務毫無幫助實在非常感激臨離開時,貌似老闆問我地食物如何我地讚不絕口,真心
東平洲不算大,但因為天時暑熱,
景觀雖美但不願多作久留,攝影數張便匆忙往下個景點跑
然後就遇上呢間坪州士多

甫進入士多範圍,便被一位笑容可掬嘅嬸嬸熱情招待
邊拿餐牌邊著我們隨便坐低
菠蘿冰
杯菠蘿冰上枱時,嬸嬸話最上面舊冰呈藍色係因為加咗花茶
係新嘗試黎,想睇下客人反應如何
已經等唔到要幫杯野擺好Pose再影,熱到就暈
大啖啜落去嗰刻好似上咗天堂咁
甜度適中,最底下有少少類似蒟蒻嘅物體
中間菠蘿,舊舊都超軟超甜!!
冰冰涼涼嘅液體撞入熱到發滾嘅身體入面
星州炒米
兩個share一個星州炒米
份量好大,料好足,辣味無失控
而且個人認為星米最重要嘅係米粉的濕乾程度
太濕,難夾之餘又無炒米口感,食落唔爽
而呢個就剛剛好,亦唔會乾到脆口咁,
啖啖夾雜住腿絲阿,銀芽咁食,好好好味!
豆腐花

建議可不用加過多黃糖,令味道失去平衡

飽餐完休息時,士多店員過黎提醒每一枱客人碼頭臨時加開一班船
若想早走可以搭乘
本來我地煩惱緊若5點半才有船走,餘下景點不足以消磨時間
得知呢個消息真係好開心
其實佢地無義務提醒,畢竟對佢地業務毫無幫助
實在非常感激

臨離開時,貌似老闆問我地食物如何
我地讚不絕口,真心覺得好食過市區所有嘅茶記
然後佢又提醒可以用呢到洗手間,比碼頭乾淨
仲問我地要唔要小島地圖
受慣市區啲香港冷漠無禮式服務態度,呢間士多實在令我受寵若驚:#
2019-06-08
Type of Meal