難得朋友傳來喜訊,作為知己既我又點可以唔借呢個藉口聚一聚呀!是晚想搵個靜靜地既地方促膝談心,所以友人十分細心幫我地book左呢間餐廳!「Passione Italitan Restaurant」座落於銅鑼灣渣甸街既渣甸中心,由地鐵站出口行過去唔駛五分鐘就到,非常就腳!餐廳位於大廈既三樓,整棟大廈基本上都係以食肆為主,不過當晚認真唔好彩遇着壞𨋢,兩部𨋢只得一部正常運作,喺天寒地凍之下唯有硬着頭皮直踩三層樓梯!餐廳開張只有三個幾月,細問之下原來主廚「Chef Frankie」曾經跟隨米芝蓮二星餐廳「Don Alfonso 1890」既星級名廚Chef Ronald Schuller學藝多年,而Frankie開呢間餐廳既目的係可以秉承正宗意大利菜既概念,把傳統發揮得淋漓盡致,將正宗既「意式風味」帶俾每一個香港人。香煎北海道帶子配燒椰菜花、意大利西蘭花及椰茸汁 ($158):一上枱既presentation非常得體,冇得輸!帶子煎到剛到火喉,能夠做到外脆內軟,令到咬落去既時候仍然食到juicy既感覺。雖然只係細細粒,但配菜好似椰菜花同西蘭花等等能夠令到整體感覺非常之refreshing,值得一
香煎北海道帶子配燒椰菜花、意大利西蘭花及椰茸汁 ($158):一上枱既presentation非常得體,冇得輸!帶子煎到剛到火喉,能夠做到外脆內軟,令到咬落去既時候仍然食到juicy既感覺。雖然只係細細粒,但配菜好似椰菜花同西蘭花等等能夠令到整體感覺非常之refreshing,值得一讚!
香煎北海道帶子配燒椰菜花、意大利西蘭花及椰茸汁
意式牛尾湯($88):牛尾湯非常足料,整體感覺十分濃烈,直情可以用黎撈飯咁濟!除左主角牛尾之外,更加見到切到好細粒既配菜好似紅蘿蔔、薯仔等等,濃得黎卻唔太鹹既感覺非常之好!
意式牛尾湯
大蝦扁意大利粉($198):大蝦煎得非常入味,意粉既硬度亦剛剛好,al dente感覺十足!不過,美中不足既地方係意粉既sauce有點奇怪,明明見到係落足蕃茄仔等等既配菜,但點解總係有D好似豉油汁咁既味道呢?
大蝦扁意大利粉
炭燒西班牙黑毛豬肩肉($288):絕對係不可不試之選!平時食牛扒問你要幾成熟就問得多,但講到食黑毛豬問你「個temperature要幾多?」都係第一次聽到!個人意見認為medium最適合想食口感juicy但又怕食「生豬肉」既朋友,表面能夠燒到crispy之餘裹面亦能鎖住肉汁,軟腍腍既咬感實在一流!

另外,不得不提既係果個三角形、好似西多士咁既形狀既配菜,原來裹面係由粟米蓉代替左麵飽既西多士黎架,真係非常有特色!
炭燒西班牙黑毛豬肩肉
意大利芝士餅 ($78):呢度既Tiramisu標榜即叫即做,雖然係咁但都唔需要等太耐,唔駛十分鐘甜品已經上枱,抵讚!侍應哥哥特別提醒我地要攪混佢,否則味道會過濃!Tiramisu即叫即做既感覺非常之好,即使上枱已一段時間但隱約仍感受到微暖既感覺,非常特別!
意大利芝士餅
總括黎講,呢度既環境非常舒適,枱與枱之間既距離非常寛闊,即使講秘密都唔駛驚俾隔離聽到,私穩度十足!即使係米芝蓮級數既美食價錢都只係幾百蚊一位,喺百物騰貴既香港真係夠膽講絕對物超所值!
2016-01-26
$450 (Dinner)
香煎北海道帶子配燒椰菜花、意大利西蘭花及椰茸汁
意式牛尾湯