2016-04-16
陪朋友仔去診所拎番份report後, 大家都有d餓, 其實佐敦一帶的確好多野食, 但又唔想食茶仔麥記突然比朋友見到有間外面掛著紅燈籠的拉麵店, 其實門市細細, 好易被走漏眼自月頭去完日本旅行番黎都無再食過拉麵了, 一於試試入到店後, 地方唔算大, 大約有十多個坐位, 不過就好有日本既居酒屋風味掛著"一碗入魂"的牌匾, 好似好堅咁喎, 真係要試過先知店內仲放咗一排日本燒酒樽同埋好多日本懷舊玩具, 我仲見到有兩朵小丸子既帽掛咗起牆上面添望過Menu後, 見到店內標註著佢地既豬骨濃湯係經過多種豬骨新鮮去餚煮含豐富既骨膠原 (女士聽到一定好喜歡) 所以湯身會較稠濃如果唔太喜歡飲杰湯既, 可以在落單時同侍應講聲同埋麵既軟硬度都可以任自己口味來order的, 呢2點我覺得做得很好很貼心不過我地第一次來, 就當然要試下"原味"先啦~落完單又環顧周圍環境, 檯上原來放有幾款特別既調味除一般的七味粉,芝麻之餘, 仲有一樽叫昆布醋同埋原粒蒜頭供客人添加其實昆布係一種有益養生的健康食物, 相信昆布醋是減低飽滯油膩感, 不過我不太呻醋, 所以沒有試了除以上講的調味之外, 店主更拿出佢地既特產: 辣醃菜佢話食得
其實佐敦一帶的確好多野食, 但又唔想食茶仔麥記
自月頭去完日本旅行番黎都無再食過拉麵了, 一於試試 入到店後, 地方唔算大, 大約有十多個坐位, 不過就好有日本既居酒屋風味
掛著"一碗入魂"的牌匾, 好似好堅咁喎, 真係要試過先知 店內仲放咗一排日本燒酒樽同埋好多日本懷舊玩具, 我仲見到有兩朵小丸子既帽掛咗起牆上面添 望過Menu後, 見到店內標註著佢地既豬骨濃湯係經過多種豬骨新鮮去餚煮
含豐富既骨膠原 (女士聽到一定好喜歡) 所以湯身會較稠濃
如果唔太喜歡飲杰湯既, 可以在落單時同侍應講聲
不過我地第一次來, 就當然要試下"原味"先啦~ 落完單又環顧周圍環境, 檯上原來放有幾款特別既調味
其實昆布係一種有益養生的健康食物, 相信昆布醋是減低飽滯油膩感, 不過我不太呻醋, 所以沒有試了 除以上講的調味之外, 店主更拿出佢地既特產: 辣醃菜
佢話食得辣既朋友先好加呀, 因為都幾辣下 (啱我) 好了, 我點的黑蒜達人來了~ 侍應送上檯時著我們要小心熱, 最初以為是講緊湯同d麵, 原來係個碗都好熱架,
咁樣就可以保住湯既溫度, 雖然是小店, 佢既細節位係比坊間做得好好, 好細心
黑蒜達人入面有半邊溫泉蛋, 2片半肥瘦叉燒, 粟米, 乾蒜, 蔥花, 個底仲有d芽菜
可能你地會覺得黑蒜油可以再多少少, 但...我覺得係適中, 因為我唔鐘意太油, 通常都會有一朕油起面
女仔怕肥嘛, 所以我覺得啱啱好
wow....飲完我用呢d表情去表達 >>>
喂, 真係好濃, 濃唔一定係咸或味精味, 口感又唔會好似食碗仔翅果d咁杰身
因為想飲多d湯既關係, 個麵係食唔哂囉
另外之前講店主介紹果隻辣醃菜, 我都有試少少, 如果就咁食就一定辣既, 加入湯一齊食就好d
不過唔想影響湯本身既味道, 我都只係加左少少啫 朋友的牛肉達人, 湯底是3選1, 佢都係揀左濃厚豬骨湯, 其餘2款湯我忘了, 好像有款是辣的
牛肉是薄切, 唔韌!
佢對呢個濃湯都大讚, 平時好少見佢飲湯, 今次佢都飲左唔少
壓一下就榨成蒜泥, 題外話, 呢度除咗拉麵之外, 仲有飯類供應
↓↓↓超抵呀! 啱哂大胃王, 至少一次過滿足3個願望 (有湯, 有麵, 有飯)
Other Info. :
"一碗入魂" 試過就會明白!