2017-07-19
今晚再來河內大娘,老婆梗塞要菠蘿冰($38)-同上次一樣咁好味,有少少開胃作用,所以飯前必選之飲品。我要珍多冰($38)-綠豆蓉比較有咬口、椰汁味道濃郁,加上煙靭的班蘭涼粉,有熱解暑的感覺。由於上次吃香茅煮大蜆($98)有些意猶未盡,因此今日再叫一次,湯仲好有香茅味,而且有少少胡椒,令到蜆味更凸出😋😋😋因為想試唔同的越南小食,所以點了小食拼盤($148),包括有粉包、春卷、雞翼及蝦餅,個人喜歡粉包,因為口感豐富。太太叫了大蝦沙律做前菜,大蝦煎過,蝦肉好香甜,加上柚子、生菜、酸汁令到食慾大增。😋😋😋上次已經看到這裡有越南乳豬、烤雞,究竟和粤式有甚麼分別?今次了一份越南乳豬、半只烤雞試試。越南乳豬的皮,沒有用針刺過,所以唔係鬆化,不過皮都好脆,另外用了體積比較大的乳豬,因此脂肪多了少許,而肉質比較肥美😋😋😋烤雞的皮唔係好脆,係香草烤焗過,所以好香軟,雞肉好香軟,而且用醃料醃過,醎味剛剛好。整體食物保持得好有水準👍👍👍
整體食物保持得好有水準👍👍👍