2019-07-01 183 views
係尖沙咀睇完電影🎬《阿拉丁》,好想去食印度菜,於是上網搜尋一下,發現呢間餐廳都幾受歡迎,於是嚟到試下。翻看餐牌介紹,原來餐廳係南印度、北印度及其他國家都有分店,而餐牌內嘅食物選擇亦極多,有分南印度及北印度特色,有Biryani (印度香飯)、Pulao (手抓飯)、Dosa (印度薄餅)、Uthappams (印度班戟)、Naan (印度烤餅)等等,包羅萬有。由於太多選擇,不經不覺,用左差不多跳一隻Bollywood舞💃🏼🕺🏻嘅時間,決定點以下食物。咖喱雜菜 (Vegetable Curry)雜菜主要有綠豆、青椒及甘筍🥕,加埋腰果蓉及洋蔥蓉,香料味清香,感覺健康。蔬菜班戟 (Vegetable Uthappams)班戟嘅口感跟平日食嘅中式薄撐有點相似,但內裏嘅配料更加豐富,有青豆、洋蔥、紅椒等,煎得很香脆,三款酸辣醬料各有特色,上面黃色醬最特別,含有清新嘅薄荷味,最好味是橙啡色那款,酸酸地辣辣地,幾惹味!材料非常豐富開頭無為意薄餅左上角的是一碗湯,後來有一位貌似「阿拉丁」嘅年輕服務員,突然放多一碗熱湯係我面前,原來他見我碗湯已經放涼了,而仲有食物未嚟,於是幫我換,非常細心。後尾睇返,原

咖喱雜菜 (Vegetable Curry)

蔬菜班戟 (Vegetable Uthappams)

材料非常豐富

開頭無為意薄餅左上角的是一碗湯,後來有一位貌似「阿拉丁」嘅年輕服務員,突然放多一碗熱湯係我面前,原來他見我碗湯已經放涼了,而仲有食物未嚟,於是幫我換,非常細心。後尾睇返,原來呢碗叫Samber (辣豆湯),裏面有洋䓤、甘筍、辣豆、胡椒等,質感濃濃的。

Naan (印度烤餅)

烤餅上枱時,仲熱辣辣,感覺到泥爐炭烤嘅風味,食落面香脆、內軟糯,配埋咖哩雜菜,好味道!

Mango lassi (芒果拉昔)

拉昔味道酸甜冰涼,令人在酷暑中尋得一絲涼意。

前枱放着的一些香料,見有一些外國人就咁用匙羹拿少少放落手,然後直接放落口食。

平日較少機會食印度菜,很開心度過了一夜充滿印度風情的晚上🌃。

Type of Meal
Dinner