2020-01-03
除左日式同西餐,我最中意食就係泰國菜啦。最近就去左尖沙咀港威大廈既米芝蓮三星泰國菜【藍象泰國餐廳】食晚飯!餐廳外面都好有泰國風格、但内裏就比較係西式。服務態度都幾好,但上菜速度快左少少!我地分別叫左泰式比利時炸蝦、泰國皇家蒸餃、泰式椰子鷄湯、香濃馬沙文咖喱、油鬆餅同芒果黑白糯米飯。泰式比利時炸蝦(半份):炸原隻香甜爽脆蝦,外面炸得金黃香脆,内裏juicy彈牙!泰國皇家蒸餃子(半份):非常精緻藍白色花花造型蒸餃,裏面係蝦、鷄同冬陰功餡,不過味道偏淡同口感偏粉,未必個個人都鍾意。泰式椰子鷄湯:非常香濃椰奶味道,味道適中,唔會太淡太鹹,鷄肉非常嫩滑!仲有D椰肉,口感非常特別!香濃馬沙文咖喱(牛肉):有別於一般泰國咖喱,馬沙文咖喱比較厚身同偏甜,基本上無辣味、反而好重香料味道。牛肉好軟好霖好入味、最特別係有紫番薯,同呢個馬沙文咖喱非常match!油鬆餅:烤得好鬆軟香脆,但又唔會好油,搭配咖喱剛剛好!芒果黑白糯米飯:可能芒果已經唔係季節,所以唔算太甜。紫米同糯米仲係暖既,而且造型好特別,唔會太甜!旁邊仲搭配左朱古力雪糕,上面既烤椰子絲係神來之筆!
油鬆餅:烤得好鬆軟香脆,但又唔會好油,搭配咖喱剛剛好!