2024-10-25 74 views
大約一年前左右嚟過青衣, 邂逅了這一間屋苑中的所謂隱世甜品店。 下午天氣頗熱所以食完嘢就走入這個商場, 叫了一客「火焰雪山」 和燉蛋白杏仁茶。 職員也是特別告訴我們是即叫即做味道新鮮可口, 大約等咗唔使十分鐘就已經送到, 時間當然可以接受,當時舖頭好細根本冇其他人所以真係覺得獨佔空間, 好好享受私人包廂似的。 先講講杏仁茶 ,覺得的確有芬芳的香味 ,不過濃度不足,舌頭感覺不到 ,實在比較以前一年前顯得淡了。 火焰雪山做完的時候會熄燈,店主都會問你使唔使拍照, 我說吃過多次了也不用拍啦。 差唔多冇嚟一年當然十分期待, 吃後覺得不及從前, 唔知道有冇換咗大廚因為覺得份量好似都差唔多但係就冇咗一份調和 mixing合拍的感覺, 假如用一本漫畫神之水滴的 形容就係 max and wedding 好似唔得, 如果做得好真係要經過無數次失敗才能將成品好好合一融和, 咁樣成個甜品嘅 full body 就會無敵。 謹希望他們繼續努力能夠將食品的藝術推高,好讓我們大家能夠仰之則彌高,以賺取無窮的舌頭回憶....