2020-05-18
第一次和朋友來到天池日式放題,入到去感覺空間幾寬落,唔會因為想擺多幾張枱而 Pack 到密密麻麻,背對背貼住坐,同朋友可以自成一角,傾計眾舊一流。另外試過咁多間日式放題,天池係第一間唔需要用紙落單,取而代之,係用QRCODE 登入餐廳嘅菜單,直接係自己手機落單,所有菜式都一目了然,係一個幾方便的體驗。唔知喺咪因為全電子落單嘅感覺,食物都跟得好足同快,完全無漏單嘅情況出現。食物方面,因為同一大班朋友的關係,我地都試左好多唔同款式,當中要數最印象深刻就係各類的刺身,當中包括吞拿魚,帶子,油甘魚,三文魚,北寄背,全部都好新鮮同鮮甜,仲有係其他地方未試過嘅脆筒海膽,新奇又好味,值得一試。另外大蝦刺身真係好巨型同鮮甜,搞到我地都 encore 左幾round。仲有串燒菠蘿同天婦羅都係必試菜式。飲品方面,一大班朋友眾舊當然唔少得要啤一啤佢,而天池免費提供啤酒任飲,當然仲唔少得各類汽水檸檬茶。但甜品就唔及其他放題有 movenpick 或 haagen dazs 提供,但都有唔同雪糕提供,完場既時候試左牛奶同沖繩海鹽都唔錯。整體黎講三百蚊都算值回票價。