2016-12-22 283 views
今日又出動去觀塘工廈搵美食呢間位於地牢嘅餐廳叫《Season Plus》上網見到呢間餐廳專食生蠔一向鍾意「蠔」氣嘅我又點會放過呢一入到餐廳就見到一個大嘅酒窖食生蠔最好就係配襯白酒叫咗一支黎自德國嘅Riesling$198呢支Riesling入口微甜 用黎配親生蠔 可以突出蠔嘅鮮味一坐低就急不及待叫咗個生蠔拼盤先嚟嘅係愛爾蘭石蠔$9呢隻蠔體型較細 不過肉質爽甜 海水味一般 食多幾隻都唔會膩法國珍珠蠔no.1 $29法國珍珠蠔蠔味濃郁 海水味較重 回甘味十足 帶子為鮮甜爽口 讚西班牙Arouse $40黎自西班牙嘅Arouse 較為大隻 咸度係咁多隻蠔之中最重嘅 而且礦物味十足 食落令人喜出望外最後係來自南非嘅Gigas $29第一次食南非蠔 原來係相當creamy 入口非常軟滑 令人有相當驚喜食完蠔 嘆完白酒 係時候點啲熱食先呢一個小食拼盤$198把酒談歡 又點少得小食同啤酒呢個小食拼盤有齊雞翼 炸魚手指 炸芝士 薯條 同炸帶子芝麻雞翼食落非常香口而且炸魚手指就可以帶黎童年回憶最出色莫過於係炸芝士 裏面軟滑 食落騷香 用你襯啤酒就最匹配意式肉醬千層麵$98呢個肉醬千層麵食落唔會太漏食起黎
今日又出動去觀塘工廈搵美食
呢個肉醬千層麵食落唔會太漏
食起黎無坊間咁嘅千層肉醬咁多油
上面鋪滿芝士
番茄味香濃 食落非常開胃
呢度嘅白酒、生蠔價錢非常之抵
返咗工後同朋友摸下酒杯底 食返幾隻生蠔
感覺蘇豪
$400 (Dinner)