2022-11-05
有朋友推薦話有正宗東北燒烤,所以特登揀星期六黎試下。結論係唔會再黎多次。其實佢冷氣問題我唔緊要(都十月中),我亦冇漏單嘅問題。點知最後衰係一間餐廳最重要嘅食物質素上面。我肉菜叫左羊肉串、牛肉串、五花腩、田雞、雞胗、雞翼,素菜叫左金針菇、茄子、饅頭和玉米。肉菜除雞翼外全部烤至極乾,無肉汁且非常韌。雞翼冇問題係因為佢係唯一一款較大塊嘅肉,其餘肉塊全部如食指第一節般大小,串4-5塊,因此全部都過曬火。其次,燒烤串端上來時有些串已經只是溫熱。我吃燒烤就係想吃一種新鮮滾熱辣烤出黎嘅口感,不知道後廚和前台如何協調,才能在客人不多的情況下仍端出非即時烤熟的食物。這失去了燒烤店的精髓。素菜的話金針菇、玉米和饅頭同樣過乾,而且調味單一,即只一味鹹。蒜蓉茄子算是為數不多符合期望的菜式。以上全部食物四百幾,人均二百幾。這個價錢即使砍半仍覺不值。
以上全部食物四百幾,人均二百幾。這個價錢即使砍半仍覺不值。