2014-11-06
週末重要係月尾嘅最後一日, 雖然已經訂咗9點位但早到依然要等20分鐘, 因為之前用膳嘅客人未走, 而九點過後都有唔少客人嚟幫襯, 我們座低都已經是21:15之後, 好耐都無要等位開飯這回事了, 或者我們倆都會自覺地避開那些日子, 寧願在家玩煮飯仔都唔願意大好節日出外輪候,講番呢度嘅菜式, 絕大部份都係在家食到嘅菜式只不過這裡做得專業一點而已, 其中住家靚湯係呢度嘅剎手澗, 以$45/一份, 每份足夠4個人每人兩至三碗, 重要係有1/3湯渣, 呢個價錢在那些地鐵站嘅XX堂只可以買大概碗半左右嘅老火湯, 可見這裡是何等的憑良心做事! 由於是用料足的緣故不會出現飲湯水的情況, 當晚是沙參/ 玉竹煲豬骨! GOOD黃金虎蝦: 這是在BOOK位時訂的, 因為印象中以前在尖東時吃過這菜, 非常之惹味, 而當日聽電話的員工跟太座講比較大隻的虎蝦預先訂會好一點, 但當日所見無疑比一般的海蝦大一點, 不過蝦本身嘅鮮味了了, 而蝦並沒有用太多調味粉醃過, 如果隻蝦本身鮮味夠當然最好唔使落調味啦, 所以當晚的黃金蝦做工沒有問題只是材料質素有所限制, 下次還是吃回普通版本可以了蒜茸炒西蘭花: 開頭諗住叫個炒時
講番呢度嘅菜式, 絕大部份都係在家食到嘅菜式只不過這裡做得專業一點而已, 其中住家靚湯係呢度嘅剎手澗, 以$45/一份, 每份足夠4個人每人兩至三碗, 重要係有1/3湯渣, 呢個價錢在那些地鐵站嘅XX堂只可以買大概碗半左右嘅老火湯, 可見這裡是何等的憑良心做事! 由於是用料足的緣故不會出現飲湯水的情況, 當晚是沙參/ 玉竹煲豬骨! GOOD 黃金虎蝦: 這是在BOOK位時訂的, 因為印象中以前在尖東時吃過這菜, 非常之惹味, 而當日聽電話的員工跟太座講比較大隻的虎蝦預先訂會好一點, 但當日所見無疑比一般的海蝦大一點, 不過蝦本身嘅鮮味了了, 而蝦並沒有用太多調味粉醃過, 如果隻蝦本身鮮味夠當然最好唔使落調味啦, 所以當晚的黃金蝦做工沒有問題只是材料質素有所限制, 下次還是吃回普通版本可以了 蒜茸炒西蘭花: 開頭諗住叫個炒時菜,但原來西蘭花並非時菜, 要加多10
蚊才有, OK啦, 無論賣相, 味道, 菜的咬口完全合味道! 蜆芥鯪魚球: 足足有一打之多, 除咗一粒比較細粒之外其他的都相當平均, 鯪魚球的魚味及口感接近完美, 不過個蜆芥醬味道稍稍咸咗D同埋堆蔥青/紅椒絲切幼一點會效果更佳! 梅菜蒸肉片: 照片所見一樣, 肉片不少呢, 梅菜稍稍咸可能用落糖少有關又或者師傅認為咸一點是這道菜的特性, 況且同肉片一斉食咪無咁咸囉, 甜酸雞球: 有時 廚師有否心做菜睇用怎樣嘅配料都會感受到, 這菜的炸雞球不用多說了, 因為這裡的廚師不會在這些簡單的食材上出事, 獻汁亦如是, 反而配料用上了菠蘿片, 洋蔥片, 開邊車厘茄, 紅提子, 一般只會用上兩樣至三樣, 這裡用上四樣可見其慷慨程度, 同時亦考慮到顏色配搭, 刻意在碟邊放上蕃茜及一朶洋紫荊花, ,非常之酒樓出品嘅樣!