2018-12-06
今日同媽媽去太古吉之島星期三行街買平野,出發前先食餐下午茶。這裡開咗一間金記冰室,之前去咗西環的(以海及船作主題),這邊是以不同顏色的汽水膠箱作設計,五顏六色,好特別這邊好多人流,客人滿滿,在門口位置有取票自動機及等候排隊位,好多客人在外面等候,也有外賣的!都算快捷有效率全日不加1,餐廳食物飲品選擇又多,地方光亮有大大玻璃窗!🍩🍪🌭🍔麵包也是很出名的選擇之一,剛剛出爐蛋撻,更有餅底及酥皮選擇!原來就在冰室鄰近就有這間麵包外賣位置,更可堂食,出爐香噴噴飲品這間冰室出名是飲品,點了☕️香濃奶茶及綿滑蛋白杏仁茶🥚喜歡這杯熱熱香濃又奶滑的奶茶,茶味濃郁,不用加糖已覺得好好飲!這杯綿滑蛋白杏仁茶:好香夠熱,媽媽好喜歡!蛋白真的一大隻,好滑好健康又有豐富蛋白營養、杏仁茶濃,我媽話每一日一杯一定靚哂! 2. 鮮茄濃汁焗豬扒飯未食午餐的我,見有下午茶餐,我喜歡酸酸甜甜又多汁的飯,又見這個有'金'推薦的logo,就一試!好大碟又熱騰騰,好香又多汁,未食已經知道美味飯是炒飯底,好香有蛋又粒粒炒得好分明,軟硬剛好,配上鮮茄濃汁好正好開胃豬扒份量都好多,有厚度!好軟腍好滑媽媽試了都話好食!3. 招
全日不加1,餐廳食物飲品選擇又多,地方光亮有大大玻璃窗!
飲品
這間冰室出名是飲品,點了☕️香濃奶茶及綿滑蛋白杏仁茶🥚
2. 鮮茄濃汁焗豬扒飯
豬扒份量都好多,有厚度!好軟腍好滑媽媽試了都話好食!
3. 招牌鮮豬潤通粉🍲
媽媽食了少少野,所以就想點一些輕食。本來想要鮮牛肉湯米粉,可惜鮮牛售罄了,唯有試豬潤(有'金'標誌)
鮮豬潤都唔少片,不是太厚,硬了少少但都香;通粉軟腍入味,湯底不會太濃太咸
這裡服務生態度唔錯,特別有位男經理好用心幫客人,耐心又友善,我見佢對老人家客人好親切講解又用心推介