2016-05-12 6454 views
帶開老外客人到會展行show, 唔想飲茶剧扒食Pasta, 就帶他到會展對面既瑞安中心食懷舊fusion lunch set. 老外尤其喜歡中國色彩, 這裡夾雜新潮/懷舊/冰室/中國風, 喜歡到不停讚nice nice!!  半開放式廚房, 眼見個個年輕人夠晒創意fusion.每份lunch set都包新奇小食, 第一款-----這款是魷魚麵, 望落似烏冬, 每條既頭尾都切平口, 很認真.  食落真是魷魚, 每條也很入味, 口感彈而不硬.  老外話interesting!!新奇小食, 第二款------ 煲仔飯, 上枱都仍然唔知係咩, 望落有啲似炸鮑魚(我發更夢), 咬一口才知原來係飯焦, 點上煲仔飯豉油就更有感覺喇, 中間更混有芝士流心, 果真夠fusion.  不過老外就話有啲痴牙及硬.新奇小食, 第三款------薑醋雞翼, 大家都話好食, 薑醋既汁真係好正, 用來滷雞翼都俾佢哋諗到, 真佩服!!下次有邊啲同事生完要reserve啲醋汁俾亞媽浸雞翼先得. 哈哈!!lunch set仲包一碗例湯 ---- 好清既蘋果雪梨湯, 無味精住家湯老外更喜歡. 正餐, 大大碗焗豬扒飯, 厚切
魷魚麵
小食煲仔飯
薑醋雞翼
例湯
焗豬扒飯
正餐, 大大碗焗豬扒飯, 厚切豬扒比樓下一哥豬扒飯又稔又厚好多, 茄汁加啲焗溶芝士配菠蘿好開胃, 飯底乾身一粒粒.
煎蛋豬頸肉飯
介紹老外食懷舊午餐(我兒時)...义燒煎蛋飯加色(豉油)...這裡用了燒豬頸肉, 啖啖肉, 太陽蛋煎得夠脆身, 令我留晒口水.  老外三爬兩啖就食完.
薑蔥三文魚
同事食三文魚, 煎香後加豉油汁, 質地較乾, 無我哋兩份咁出色.  好在碗紅米飯更健康.
黑牛
最後餐飲: 點了懷舊飲品"黑牛", 老外話佢哋外國都有類似飲品, 叫float drink, 用果汁或Guinness都有, 嘩, Guinness我都想試.
泡沫特濃咖啡
我就飲杯醒神macchiato, 居然以萬壽無彊茶杯來做咖啡杯, 咁都要fusion一番, 超讚!! 入口醇厚甘甜, 即刻醒晒. yo!
2016-04-08
$100 (Lunch)
魷魚麵
薑醋雞翼