個日都係一如已往,我女朋友唔知抽起邊條筋話要過海食飯(星期六日,唔洗返工,一般都唔想過海),咁就諗都無諗揸左架車去銅鑼灣,又諗都唔洗諗就泊左入馬會,因為唔洗錢。一向係拉麵痴的我,當然好直接問佢可唔可以食拉麵,佢竟然話可以,難得佢咁順灘,拿拿聲查下OPENRICE有咩推介,係銅鑼灣的拉麵店原來"魂"的排名係最高。枉我自稱拉麵痴,我竟然唔知,都係有D唔好意思。依家知道左,當然去試下,個時9點左,餐廳外面仲有6個人排隊,不過都等左30分鐘先入到去食,可能舖面太細,一入到去,原來已經LAST ORDER,青龍又SOLD OUT,咁又係唔洗諗,ORDER左 "魂"同"太極"。(我鍾意食拉麵的原因可能係因為無咩選擇,因為我本人有選擇困難症)幾分鐘後就有得食,首先試下湯頭先,之後再試下麵質,叉燒及玉子。1. 湯頭:油脂豐富,香味濃郁,膠質程度剛好,太極的湯頭更有鮮味。2. 麵質:非常一般,似在CITYSUPER買到的,因為我買口過返去煮,麵質差唔多一樣。3. 叉燒:味道不錯,略微再肥一點更好。4. 玉子:都係非常一般,沒有蛋味,又唔流心。食完立即走人,因為太窄,食麵個時都要就住隔壁的食客,好唔暢快。

3. 叉燒:味道不錯,略微再肥一點更好。
4. 玉子:都係非常一般,沒有蛋味,又唔流心。

食完立即走人,因為太窄,食麵個時都要就住隔壁的食客,好唔暢快。我諗我唔會食第二次。
太極 拉麵
魂 拉麵
2014-09-20
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$90 (Dinner)
  • 太極