2017-11-08
椰子的營養價值高, 椰子水含有果糖,蛋白質,維生素C,鈣質物質,有助解渴去暑,生津利尿等等,所以依家都有好多火煱店都用左椰子水做湯底,加埋文昌雞你都唔好話唔正啊! 朋友見到新西蘭小龍蝦海鮮拼盤,$368有新西蘭小龍蝦4隻,愛爾蘭麵包蟹,生蠔6隻,甜蝦,新西蘭托托蜆,青口同魷魚。唔好睇新西蘭小龍蝦(Scampi)個子少少,但佢非常甜,原來佢主要生長在南極和新西蘭之間既海域,比較乾淨,做刺身都唔驚! 麵包蟹勁多膏,多過大閘蟹很多,橙色的膏很香,有啲綿綿感,所以無大閘蟹食無損失的!魷魚刺身很creamy,面很爽口! 同上次一樣,選了椰子雞煲補一補,記得雞唔好煮多過7分鐘,會太鞋同硬,唔好食! 朋友點了手工卜卜脆響鈴,新界魚塘白鱔片, 鮮嫩爽脆珊瑚蚌, 日本直送舞茸菇, 手掌咁長蟹柳肉。文昌手打丸拼盤,裏面有墨丸,蝦丸,墨汁丸同黑松露墨丸。仲有最特别既日本真送豆苗,可自己拎起剪刀,直接向豆苗剪下,豆苗仲見到剛爆開既豆同根,夠矖新鮮,青味挺濃的! 椰子菠蘿特飲,椰子風情同椰子沙冰,椰子風情較為特别,下面係碗蝶花特飲上面係椰奶,唔似顏色靚,飲落有
椰子菠蘿特飲,椰子風情同椰子沙冰,椰子風情較為特别,下面係碗蝶花特飲上面係椰奶,唔似顏色靚,飲落有似紫薯味,有啲rich, 而且唔太甜!
海鮮拼盤配蕃茄海鮮湯,跟餐$128,除左有青口同蜆外,裏面有原條新鮮石斑,仲要厚肉,肉仲滲矖啲湯!正斗!朋友仲不停畢啲湯飲,話很鮮很甜,正過他媽媽煲既湯!充滿幸福海鮮味!加上幾大片蕃茄片,同唔同既新鮮菜菜and 菇,balance 返個濃湯既thickly感!
依度唔知食物質素好,配料,真材實料!服務又好, 常常照顧我地有無湯,睇我地食物食既進度為的是想幫我地保持枱上清潔同空間,常幫我們收拾,裝修同props都有誠意,下次要带多啲朋友嚟試先!
四季文昌
旺角荔枝角道33號百匯軒地下及1樓全層