2016-06-15
喺2, 3 個月前同班鍾意食辣既朋友BOOK 左一圍台食過一次, 覺得好味, 尤其係個魚, 所以在坐既一位朋友佢生日, 即是6月18 號想再約多D 朋友BOOK 夠樓上三圍台 再喺6月18 號晚食多一次.結果令我不滿既事黎啦, 我早喺個半月前BOOK 好左 6月18 號8PM 我同食店STAFF 講左兩次, 我係話要樓上 鋪位, 係樓上鋪位, 食店STAFF話冇問題, 然後, 由於我做慣活動搞手比較小心, 於是, 我大慨喺半個月前再CONFIRM 多一次,係咪肯定BOOK 好左30 人樓上, 佢話OK。 然後喺6月11 號, 我同友人喺太子食完飯, 於是就上去食店唸住同佢睇下我嗰30 人點樣安排樓上位置, 確定好係咪真實放到甘多人, 然後順便留定食物, 結果, 餐廳老板話樓上俾左人??? 我地係BOOK 樓下?? 你唔係呀嗎? 我CONFIRM 左你甘多次, 你都可以將我樓上個位俾左人, 而中段我聽到一位女性寸寸共既STAFF 喺度講得知人地BOOK 樓上嗰個係熟客。 我極度懷疑 你呢個老板係特登俾左個位俾熟客而格硬老屈我坐喺樓下。!!!!!! 呢度我都算,
我地係BOOK 樓下?? 你唔係呀嗎? 我CONFIRM 左你甘多次, 你都可以將我樓上個位俾左人, 而中段我聽到一位女性寸寸共既STAFF 喺度講得知人地BOOK 樓上嗰個係熟客。 我極度懷疑 你呢個老板係特登俾左個位俾熟客而格硬老屈我坐喺樓下。!!!!!! 呢度我都算,你又話人地早過我BOOK 又話點又話點, 跟本口同鼻嘈, 我都唔想討論。!又俾埋哂D 垃圾健議。乜野叫我地試下BOOK 下 前一日後一日, BOOK 左第二D 時間, 可唔可以用下你個腦?, 我約成30 人點轉時間呀, 你係咪甘樣做生意呀而家!!
然後, 我由於極度嬲, 所以都唔想同老板多講, 縱使佢又話叫我上樓上慢慢傾又好, 又俾埋D冇用提議都好, 我都知道上面點都係俾人BOOK 左, 點講都冇用, 於是我超嬲甘直接鬧佢地話你地跟本就係趕客, 我好失望, 係甘! 甘我就走左!。。 然後我就同朋友食糖水, 食緊糖水時 然後佢CALL我.......
然後佢打俾我, 當時係6月11 號晚大慨接近11PM, 佢講SORRY, 佢個理由係可能係食店入面個STAFF 聽錯 話我係BOOK 樓下, 然而, 另外嗰班客係俾我更早BOOK 左樓上, 我心諗,首先第一, 我仍然好懷疑 你係咪老屈我BOOK 樓下 然後俾你樓上個位俾熟客, 但呢度雞同鴨講, 我沽且信佢, 當個STAFF 隻耳仔有問題, 聽我兩次都可以聽錯.!!!
如果樓上嗰個人BOOK 早過我我冇野好講, 但而家係你地失誤導致到浪費左我甘多時間同精力 一早預左喺度度食野, 你而家一句聽錯留錯位, 就搞到我失哂預算. 如果我唔係甘啱經過問一問, 到時我黎到你俾樓下位俾我, 我真係會嬲到產人上天花板.!!!!!
緃使我好嬲, 但為左想食呢間野既朋友, 我都忍住聽佢仲有乜野想講, 然後佢話試下同佢個樓上個客講可唔可以佢地喺樓下食飯, 但樓上有間細房, 嗰度就俾佢地打牌, 然後我地就喺樓上食飯, 其實喺呢一刻 我冇甘嬲, 因為我真係FEEL 到真係佢個STAFF 耳仔好有問題, 真係聽錯. 唔係老屈我喺樓下再俾位熟客. 但仍然係佢地有疏忽呢個係事實.!!
甘我都同老板, 你即管問 轉唔轉到都覆一覆我.
然後到第二日 6月12 號 大慨5點零PM, 老板最終都CALL我同我講問過嗰位客人唔肯掉, 甘我就同老板講,
<俾我考慮下問下我生日嗰位朋友仲要唔要樓下既位置, 然後我會覆番你>
跟住 我最嬲既事情要發生啦。!!!!!
我喺再下一日 即係6月13 號 即係我打呢篇呢一日, 我大慨6點幾打去同番老板講 我同朋友商量過後 決定 雖然樓下D 位 坐得唔方便30 人一齊慶生日, 但都勉強接受。
你竟然同我講你連樓下都留左位俾人 做生意最緊要講承諾, 我都話左遲D 覆你我仲要唔要樓下既位置!!!!! 跟住你仲竟然將個責任推喺我身上仲話, <因為客人你冇覆我, 所以我俾左位人>!!!!!!!!!!
你作為一個食店既老細 竟然連一D 甘不負責任既野都講得出。!! 我都未覆你, 你就俾左個位俾其它人。!!!!!! 你喺唔係路呀, 老板。!!!!! 跟住竟然再重覆番兩日前嗰D唔經大腦既說話。 問我可唔可以轉時間轉日子!!!!! 你究竟知唔知乜野叫做承諾。!!!!!!????
作為一個人都要有啦。 何況係無論味道同態度都甘梗要既飲食餐店。!!!!
我都係大慨1 日內覆番你 , 講到明 我CONFIRM左要唔要樓下位再覆你, 你喺冇知會我一聲下就俾左位俾人.!!!! 我覺得跟本連對人基本尊重都冇.!!! 稍微用下腦 就識得打番俾我問我仲要唔要張枱.
!!!!!! 你連甘都唔識??????
我想講既係, 你食物質素真係幾好味, 好有四川味, 除左招牌冷鍋魚, 其它食物都係中上質素, 作為鍾意食野既人 , 作為鍾意食野既我, 我好鍾意, 但你甘既服務態度, 甘樣既對客方式, 跟本就唔識專重, 人地鍾意去一間食店除左食物質素外, 人情味, 同人相處都好梗要, 你甘做, 係影響左我地30 人既活動, 仲傷害左起碼10 幾個(我上兩個月黎食嗰D朋友, 都包括喺30 人內) 既朋友既心, 人地係欣賞你既食物先再去, 但你呢間食店甘樣對我地. !!!
就算你既野食有幾好味.!! 你就算FREE俾我去食, 我永遠都唔會去食。!!!!