2021-06-11
我一直以為,好食既茶餐廳態度差;難食既茶餐廳態度好,是一個定律。茶餐廳早餐來來去去都是火腿通粉火腿煎蛋,加上一杯熱奶茶,對我來說已經Good enough to begin my day。而呢一間餐廳竟然可以令無要求既我覺得咁灰,簡直係神乎奇技。先由食物說起,火腿米線,未熟的;煎蛋,有殼。可以食的只有火腿絲同多士,都好,可以減肥。再說服務,老實說憑我多年食澳牛及九記的經驗,我對茶餐廳的服務態度真係完全無要求。這餐廳的侍應會因為太多人買外賣,對收銀大喝一聲:唔好接單,叫佢地企晒係度先!呢一刻我終於明白,所謂天外有天人外有人,澳牛之所以迎來黃昏只因有餐廳在服務上超越了他。總括來說,能遇上在食物質素及態度都如此奇葩的餐廳,我只能默然過隔離M記買多個窮人餐,至少人地準時又好食。
而呢一間餐廳竟然可以令無要求既我覺得咁灰,簡直係神乎奇技。