2016-09-19 999 views
係我認知裡面,通常個名有「臭」字都係香的,臭草如是,臭豆腐更加係,我好鍾意食臭豆腐,特別係台式的,因為唔係用炸的方式,冇陣油益味,更加好食。8鍋係台灣過江龍,主打臭臭鍋等多款鍋物,唔理點邊款,都係劃一價$108,包一碗飯。黎得梗係點招牌臭臭鍋,唔好以為只得臭豆腐,其實仲有豬肉、貢丸、豬紅、大腸、鵪鶉蛋、榨菜、枝竹、粉絲、番茄、菜等等,臭豆腐只有四小件,略嫌有點喧賓奪主。臭豆腐嫩滑得來帶有發酵的香味,但又唔會太濃烈,相信第一次食的都接受到。飲左幾啖湯,覺得好似有少少沙茶香味,都唔錯。至於其他配料,唔太特別,而且我唔食豬紅,所以畀唔到comment,我只可以講,要一個人食晒成鍋嘢,真係有點難度,因為真係好多料,加埋碗飯,直頭飽到上心口。唔鍾意臭豆腐的話,仲有其他選擇,好似呢個芝士牛奶鍋都好受歡迎。材料大致同臭臭鍋差唔多,但多左麻吉燒、魚豆腐、蛋餃、烏冬,全部都好飽肚。牛奶湯加左芝士片睇落好膩,但味道冇臭臭鍋咁濃,啱女仔食。如果覺得唔夠味,枱上面有沙茶醬、豆瓣醬、豉油、蒜蓉畀你調味,店方有調味分量的黃金比例,可以照住落。不過有點隱憂,觀乎光顧當日係星期六,又係飯市時間,都坐唔滿人(已經係尖沙

唔鍾意臭豆腐的話,仲有其他選擇,好似呢個

不過有點隱憂,觀乎光顧當日係星期六,又係飯市時間,都坐唔滿人(已經係尖沙咀地鋪),可能香港人未太接受食臭豆腐鍋,又可能始終金巴利道係韓菜店爭霸地,去得呢條街多數係為左食韓菜,呢間點都會被忽略⋯⋯希望佢可以撐得住,我會繼續支持。

值得去指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
招牌臭臭鍋